Pakurikääpää saa myydä kosmetiikkatuotteena

Useiden lehtipuiden kainalossa saattaa kasvaa pieni sieni, joka tunnetaan nimellä pakurikääpä. Kyseessä on hyvin yleinen lehtipuiden lahottajasieni, jota esiintyy koko Suomessa. Tällä hetkellä luontaistuotekaupoissa pakurikäävän myynti elintarvikkeena on kielletty, mutta kosmetiikkatuotteena sitä sen sijaan on lupa myydä.

Kuva: YLE / Juha Vauhkonen

Evira veti talvella pakurijauheet ja -uutteet pois markkinoilta, koska sillä ei ole todettu olevan merkittävää elintarvikekäyttöä EU:n alueella ennen vuotta 1997. Tällä hetkellä pakurikäävästä valmistettuja tuotteita ei saa myydä elintarvikkeena.

- Pakurikäävän tulevaisuus elintarvikkeena riippuu siitä, että kuinka toimijat aktivoituvat. Jos toimija pystyy todistamaan sille merkittävän käyttöhistorian, tilanne arvioidaan uudelleen, kertoo Eviran ylitarkastaja Sanna Viljakainen.

Lupamenettelyn kautta pakurikääpä on myös mahdollista saada uuselintarvikkeeksi. Tämä on kuitenkin pitkä tie, ja todennäköisesti tästä syystä kukaan toimija ei ole toistaiseksi lupaa hakenut.

- Kyseessä on iso työ ja lopputulos ei ole varma. Ehkä siksi kukaan ei ole ryhtynyt lupaa hakemaan, arvioi Viljakainen.

Kuluttajien keskuudessa pakurikääpä on kuitenkin tekemässä paluuta, sillä sitä kysellään esimerkiksi luontaistuoteliikkeistä taajaan. Pakurikääpä kiinnostaa nykyisin erityisesti monia tervesruokaharrastajia. Kiuruvetinen yrittäjä Mari Tenhunen kertoo, että asiakkaat tiedustelevat jatkuvasti pakurikäävästä valmistettua jauhetta.

- Se on vanha tuttu vuosien takaa. Tuote oli välillä poissa pitkään, mutta nyt kysyntä on selvästi kasvussa, Tenhunen kertoo.

Vanhan kansan rohto

Tenhusen mukaan ihmiset tietävät mitä he tulevat hakemaan ja osaavat käyttää pakurijauhetta. Mihin sitä sitten käytetään? Ensinnäkin pakurikääpä kuivataan ja jauhetaan jauheeksi. Tätä jauhetta keitetään esimerkiksi teeksi. Vanha kansa on käyttänyt pakurikäävästä valmistettuja tuotteita esimerkiksi rohtona kipuihin ja kolotuksiin.

- Pakurikääpä on hyvin ravinnerikas ja se sisältää paljon mineraaleja, Tenhunen sanoo.

Pakurin terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Tuotteella on hoidettu muun muassa syöpää, tuberkuloosia ja diabetesta vuosisatojen ajan. Tieteelliset lähteet kertovat, että pakurikääpä on voimakas adaptogeeni, joka sisältää runsaasti erilaisia terveyttä edistäviä ainesosia. Sen myös kerrotaan parantavan vastustuskykyä.

Pakurikääpää käytetään myös kosmetiikan raaka-aikeena, ja siihen käyttötarkoitukseen myynti on tällä hetkellä sallittua. Tämä kuitenkin edellyttää muun muassa sitä, että tuote on todella lanseerattu kosmetiikkana.

- Kosmeettiseen käyttöön pakurikääpätuotteiden myynti on sallittua, mutta tietyin edellytyksin. Lainsäädäntöä tulee noudattaa ja tuotteessa on oltava esimerkiksi sisältöä koskevat pakolliset merkinnät, korostaa Tukesin lakimies Pauliina Kanerva.