1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koskikeskus-kauppakeskus

Ostoskeskus on kaupungin suurin nuorisotila

Kauppakeskuksissa hengailevat nuoret kuuluvat kaupunkikuvaan, mutta miksi nuoret jaksavat vain oleskella tuntikausia? Tampereen Koskikeskuksessa jututetuilla pojilla on tarjota syyksi tuttujen etsiminen. Ajankulku ei ole ongelma.

Koskikeskus-kauppakeskus
Nuoria poikia Koskikeskuksessa
YLE / Mari Siltanen

Koskikeskuksessa hengailleille pojille ainoa tavoite on katsella, jos paikalla olisi joku tuttu.

- Tultiin vaan pörräileen, kun ei ole koulua tai töitä. Jos löytyisi joku tuttu.

Tutut löytyvät nimenomaan Koskikeskuksesta ja sen lähistöltä. Pojat hengailevat kesäisin myös hotelli Ilveksen shakkilaudoilla ja nuorisokahvila Uniikissakin tulee käytyä.

- Pyöritään ympyrää ja käydään välillä tupakalla ja se on siinä.

Koskikeskuksen takapihalla on yhdessä vaiheessa soitettu klassista musiikkia, jotta paikka rauhoittuisi. Keskustelu nuorison ilkivallasta ja hengailun lieveilmiöistä ei ole ainakaan laantumassa. Pojatkin ovat saaneet osakseen pitkiä katseita.

- Noi luulee, että me tehdään koko ajan jotain rikoksia, vaikka me vaan tullaan tänne, nähdään kavereita ja jauhetaan paskaa. Ei me niille olla mitään menossa tekemään, välttämättä.

Apua tarvitsevia nuoria etsitään käsiin

Mahdolliset nuorten ongelmat eivät paljastu nuorisotyöntekijöillekään hetkessä, sillä luottamuksen rakentamiseen menee kauan.

- Siellä on pelkoja, että puututaanko näihin tilanteisiin sellaisella tavalla, jota nuori ei toivo. Se problematiikka paljastuu vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä, sanoo etsivän nuorisotyön ohjaaja Yrjö Kallinen.

Osa Koskikeskuksenkin porukoista on tullut Koskiselle tutuksi viikonloppuiltoihin painottuvassa työssä. Vaihtuvuus on tosin suurta, sanoo Koskinen.

Varsinkin tänä keväänä Koskinen on kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka nuoria, kymmenestä yhteentoista vuotiaita, on liikkeellä vielä myöhään. Viestiä on jo laitettu eteenpäin.

- Ei tuo Koskikeskus ja sen seutu lieveilmiöineen lasten paikka ole.

Lähteet: YLE Tampere