1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

KRP aloitti esitutkinnan lestadiolaisliikkeen hyväksikäyttötapauksissa

Kevään aikana saadut yhteydenotot johtivat muutaman hyväksikäyttötapauksen esitutkintaan. Keskusrikospoliisi teki kartoituksen lasten hyväksikäyttötapauksista vanhoillislestadiolaisen liikkeen parissa. Yleisesti ottaen kartoituksessa ei löytynyt uutta tietoa.

Keskusrikospoliisi on käynnistänyt esitutkinnan vanhoillislestadiolaisen liikkeen parissa tapahtuneista hyväksikäyttötapauksista. Esitutkintaan otettuja juttuja on muutama. KRP ei täsmennä lukumäärää. Tapausten tutkinnasta tiedotetaan syksyllä.

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi kartoituksen, jossa ei selvinnyt merkittävää uutta tietoa liittyen vanhoillislestadiolaisen liikkeen piirissä tapahtuneisiin hyväksikäyttötapauksiin.

Kartoitus sai alkunsa, kun Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys SRK kertoi julkisuuteen tutkija Johanna Hurtigin keräämistä tilastotiedoista. Hurtigin tietojen mukaan hyväksikäyttötapauksia oli 1980-luvulta lähtien noin 70.

Kartoituksen mukaan Johanna Hurtigin tutkimuksissa esille tulleet hyväksikäyttötapaukset ovat ilmeisesti jo olleet poliisin tiedossa. KRP vertasi tietoja omaan tietojärjestelmäänsä. Tutkimuksissa tapauksia ei ole yksilöity, joten on vaikea selvittää, onko kyse samoista tapauksista. Koska tapausten lukumäärät vastaavat toisiaan, poliisi pitää todennäköisenä, että kyse on suurelta osin samoista tapauksista.

Kartoituksessa läpikäydyistä tapauksista osa on edennyt tuomioistuimiin. Osa on ollut vanhentuneita. Lapsen törkeä hyväksikäyttö vanhenee rikoksena 20 vuodessa. Osassa tapauksista poliisi on keskeyttänyt tutkinnan näytön puutteessa tai syyttäjä tehnyt samasta syystä syyttämättäjättämispäätöksen.

Asiaa selvitettiin myös poliisilaitoksille lähetetyllä kyselyllä ja tekemällä yhteistyötä SRK:n ja Johanna Hurtigin kanssa.