1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Paimenen kuolema veti mongolit kaduille

Kiinan Sisä-Mongoliassa mielenosoitukset laajenevat. Kutsut uusiin mielenosoituksiin leviävät sosiaalisessa mediassa ja ihmisiä on kokoontunut etenkin Xilingolin alueella. Mielenosoitukset alkoivat maanantaina ja ovat jatkuneet koko viikon. Kaikki alkoi, kun 10. toukokuuta mongolialainen paimen kuoli, kun kiinalainen rekkakuski ajoi hänen ylitseen.

Ulkomaat

Paimen oli ollut mukana ryhmässä, joka oli tukkinut tien hiilirekoilta, kertoo mongolialainen ihmisoikeusryhmä. Kyse on laidunmaista. Kiinalaiset ovat perustaneet alueelle kaivoksia, joiden toiminta häiritsee mongolien perinteistä elämäntapaa.

Kiinassa asuu kuusi miljoonaa mongolia. He kokevat, että heidät on ongelmineen unohdettu kansainvälisesti kun esimerkiksi tiibetiläiset ja uiguurit saavat huomiota. Itse he kutsuvat aluetta Etelä-Mongoliaksi.

Kiina on koventanut otteitaan vähemmistöjä kohtaan. Helmikuusta lähtien on muun muassa vangittu kymmeniä juristeja, aktivisteja ja toisinajattelijoita. Hallituksen uumoillaan pelkäävän vähemmistöjen innostuvan arabimaiden kansannousujen esimerkistä. Myös mongoliaktivisti Hadan kerrotaan kadonneen.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi