Suomalaiset musiikkituottajat haastavat Pirate Bayn

Musiikkituottajien kattojärjestö haluaa estää Pirate Bay -sivuston käytön Suomessa. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK on yhdessä Musiikkituottajat-järjestön kanssa jättänyt käräjäoikeudelle hakemuksen, jolla pyydetään internetoperaattori Elisaa estämään asiakkailtaan pääsy Pirate Bayn sivustolle.

Kotimaa
YLE / Heli Mäkikauppila

Internetoperaattori ei voi estää pääsyä sivustolle ilman tuomioistuimen määräystä. Elisa valittiin operaattoreiden joukosta siksi, että TTVK:n tutkimusten mukaan Elisan asiakkaat jakavat ja lataavat eniten laitonta materiaalia.

Musiikkituottajien toiminnanjohtaja Lauri Rechardt sanoo, että myös muut operaattorit joutuvat syyniin tulevaisuudessa.

- Ensin kohdistamme keskeyttämismääräyksen Elisaan. Jos tuomioistuin tämän meille antaa, niin joudumme tietysti jatkamaan muiden operaattoreiden kanssa, jollei vapaaehtoisia järjestelyjä saada aikaiseksi, Rechardt sanoo.

Pirate Bay on vertaisverkkopalvelu, jonka avulla käyttäjät voivat jakaa ja ladata itselleen esimerkiksi musiikkia ja elokuvia. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen mukaan Pirate Bay on Suomen suosituin piraattimateriaalin lähde.

- Hakemus on mielestämme poikkeuksellinen, varsinkin vain yhteen operaattoriin kohdistettuna, Elisan kehitysjohtaja Panu Lehti toteaa yhtiön tiedotteessa.

Elisan mukaan yhtiö odottaa käräjäoikeuden päätöstä, eikä haaste toistaiseksi vaikuta Elisan asiakkaiden palveluihin. Elisa ilmoittaa vastustavansa laitonta sisällönjakelua, muttei ota kantaa Pirate Bayn toimintaan.

Lähteet: YLE Uutiset, Radion kulttuuriuutiset