Saksalaistesti: Suurin osa suoristusraudoista polttaa hiukset

Hiusten suoristusrautojen tehtävä on suoristaa hiukset ja saada ne kiiltämään. Saksan tuotetestaussäätiön Stiftung Warentestin tuoreen testin mukaan suurin osa suoristimista kuitenkin käräytti joko hiukset tai käyttäjän.

Ulkomaat
Kampaaja käyttää suoristusrautaa.
Stiftung Warentest

Stiftung Warentest tutki 12 hiusten suoristusrautaa, jotka ovat hinnaltaan 5–195 euroa. Testissä oli mukana suoristimia niin tunnetuimmilta valmistajilta kuin kauppojen halpaketjuiltakin. Testaajien päätelmä oli, että seitsemän suoristusrautaa oli kelvottomia.

Esimerkiksi Grundig HS 4930 - ja Russell Hobbs Slimline -suoristimet eivät kuumentuneet ainoastaan kuumennuslevyjen osalta, vaan suoristimen pintakin ylitti 100 asteen lämpötilan. Tässä kuumuudessa osuma korvanlehteen tai kaulaan aiheuttaa palovamman.

Kelvottomiksi Stiftung Warentest nimesi myös ne suoristimet, joista ei löytynyt automaattista virrankatkaisua. Se on testaajien mukaan välttämätön tilanteissa, joissa suoristin jää hetkeksi käyttämättä ja saattaa huomaamatta liikahtaa ja sulattaa vaikkapa laitteen johdon.

Yli 200 astetta sileyttä ja tuhoa

Jopa monet huippulaitteet osoittautuivat laboratoriatutkimuksissa kyseenalaisiksi. Värjättyjä hiuksia ei koskaan pitäisi suoristaa yli 180 asteessa. Terveillekin hiuksille kaikki yli 200 asteen on liikaa.

Remingtonin S9950 Shine Therapy -malli vetäisi testin pohjalukemiksi 230 astetta. Siinä lämpötilassa hiukset kiiltävät ennätysmäisesti ja siliävät todella nopeasti, mutta samalla laite tekee hiuksissa tuhoaa selvästi muita laitteita enemmän.

Testin suositeltavin laite oli Saksassa 63 euroa maksava Braun Satin Hair 7 lontec ES 2 Typ 2546. Edullisella hinnalla saa kiiltoa turvallisesti, sillä laitteessa on digitaalinen lämpötilanäyttö. Braun ei myöskään lämpiä yli 200 asteen.

Suorista harvemmin ja ilman suoristuaineita

Ympäri maailmaa suoristusrautojen kulttilaitteeksi noussut ghd IV styler oli testaajien mukaan myös hyvä. 195 euroa Saksassa maksavan laitteen suoristustulos oli testin paras, vaikka ghd:stä löytyykin vain yksi lämpötila. Lämmöt pysyivät kuitenkin kurissa.

Suomessakin tutuista laitteista testaajat totesivat kelvottomiksi Philipsin Salon Straight Avtive Ion HP8310 -mallin sekä Severinin HairCare 0614 -mallin. Viiden euron Technostar HS1200 SER -malli lunasti hintaodotukset ja sai niin ikään arvosanaksi kelvoton.

Stiftung Warentest muistuttaa, että hiuksille rasittavaa suoristamista millä tahansa testin laitteella ei saisi tehdä päivittäin. Myöskään markkinoille tulleita uudentyyppisiä kemiallisia suoristusaineita ei pitäisi misään tapauksessa käyttää. Internetissä myynnissä olevista aineista on löytynyt syöpää aiheuttavaa formaldehydiä.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann