Tekstiilejä päätyy liian paljon kaatopaikalle

Tekstiilien kierrätyksestä yritetään tehdä liiketoimintaa Forssaan. Hämeen ammattikorkeakoulun teettämästä selvityksestä käy ilmi, että tekstiiliä päätyy kaatopaikoille vuosi vuodelta yhä enemmän. Kaiken kaikkiaan Suomi on muutenkin kaukana EU:n parhaista kierrätysmaista.

Hämeen ammattikorkeakoulu
Farkkuja kaupassa.
YLE

Hämeen ammattikorkeakoulun esiselvityksessä kartoitettiin poistotekstiilikierrätyksen nykytilanne. Poistotekstiileillä tarkoitetaan teollisuudelta, yrityksiltä ja kuluttajilta alkuperäisestä tarkoituksestaan poistuvaa tekstiilimateriaalia eli esimerkiksi vaatteita, pyyhkeitä,verhoja, mattoja, kenkiä, laukkuja ja vöitä.

Tilastokeskuksen mukaan asukasta kohden laskettuna tekstiilijätettä syntyy melkein 17 kiloa. Poistotekstiilin määrä on Suomessa vuosittain yhteensä ainakin 120 miljoonaa kiloa, ja tästä ajautuu kaatopaikoille 90 miljoonaa kiloa.

Poistotekstiilien määrä on edelleen kasvussa. Tähän saumaan osuisi oivallisesti tekstiilin tehokkaampi kierrätys ja hyödyntäminen. Tekstiilien talteenotto pitäisi myös tehdä kansalaisille helpoksi.

Hämeen ammattikorkeakoulun aluekehityspäällikkö Kirsi Sippola sanoo, että kierron suurin este on se, että tekstiiliteollisuudelta puuttuu tuotevastuu.

- Tekstiiliteollisuutta ei koske mikään tuotevastuulaki, on vain ihmisen oman toiminnan varassa, haluaako tämä kierrättää tekstiiliä vai ei.

Hämeen ammattikorkeakoulun esiselvityksen taustalla on ollut huomio siitä, että Forssan Envitech-alue sopisi mainiosti Etelä-Suomen poistotekstiilien kierrätyksen pilottikokeilun toteuttajaksi.

Lähteet: YLE Häme