Kulttuuri vetää hyvin väkeä Tallinnaan

Tallinnalaiset ovat tyytyväisiä kulttuuripääkaupunkivuotensa alkuun. Matkailijamäärät ovat nousseet jo alkuvuodesta kymmenen prosenttia. Tammi-maaliskuun aikana Tallinnassa järjestettyihin tapahtumiin osallistui neljännesmiljoona kävijää. Kesän uskotaan nostavan lukuja entisestään.

Täällä Tallinna
YLE / Ari Welling

Tallinnassa käy ilman kulttuurileimaakin yli kaksi ja puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain. Erikoisvuotta ei kuitenkaan voi olla huomaamatta ja 7000:sta tapahtumasta on varaa valita, toteaa tallinansuomalainen Riitta Heinämaa.

- Keskustassa on puutarha missä voi viljellä yrttejä. Ajattelin, että se on kyllä koettava.

Tallinnalaiset valjastivat kulttuuripääkaupunkivuoden myös aatteelliseen käyttöön: Kun Neuvosto-Eestin aikaan ranta oli tallinnalaisilta suljettu, nyt se korostuu. Joka ainoalle tapahtumapaikalle on laskettu etäisyys merestä, kertoo Tallinn2011 projektipäällikkö Elena Natale.

- Se ei ole ei vain fyysinen vaan myös psyykkinen yhteys. Ihmiset ovat viimeinkin ymmärtäneet, että meri on Tallinnan oma, eli sitä on alettava käyttämään.

Rannassa on kulttuurikilometri-niminen ulkoilureitti jo osittain valmis, merimuseo avataan pian ja heinäkuun meripäivistä odotetaan yhtä vuoden huippukohtaa. Talouslaman kurimuksessa moni kulttuurikohde on vielä kesken, mutta tulevaisuus on toiveikas: rantaan on tulossa myös uusia asuntoalueita.

- Tämä vuosi on vasta jonkun uskomattoman alku täällä Tallinnassa, Natale toteaa.

Lähteet: YLE Turku