Turvaohjaamot suitsivat väkivaltaa busseissa

Linja-autokuljettajien pahoinpitelyt lisääntyvät edelleen. Helsingin Bussiliikenteen kuljettajiin on käyty väkivaltaisesti käsiksi jo 14 kertaa tänä vuonna. Autojen ohjaamoihin on nyt asennettu suojalaitteita kuljettajien turvaksi.

Kotimaa
Kuljettaja Arto Lampinen uskoo turvaohjaamon vähentävän yllättäviä väkivaltatilanteita.YLE

Yli 20 vuotta linja-autoa kuljettanut Arto Lampinen tuntee yllättävät väkivaltatilanteet hyvin.

- Sieltä voi yhtäkkiä tulla nyrkkiä tai pulloa. Tai sitten minä ajan liian hiljaa tai liian lujaa tai ajan mutkaan, ja se horjahtaa. Ihan mikä vaan syy riittää silloin, kun on vain viinaa tarpeeksi päässä.

Helsingin Bussiliikenteen henkilöstöjohtaja Jussi Mertanen kertoo, että alkuvuodesta runsaasti puhuttaneet kuljettajien pahoinpitelyt eivät ole vähentyneet.

- Edelleen väkivalta on pinnassa. Tänä vuonna on tapahtunut 14 tapausta, joissa kuljettaja on joutunut fyysisen väkivallan kohteeksi. Kesällä tämä yleensä vain lisääntyy. Jos tätä menoa mennään, niin tänä vuonna päästään 30 tapaukseen.

Turvaohjaamossa on pleksit ja kamera

Turvallisuutta koitetaan nyt parantaa turvaohjaamoilla ja kameroilla. Bussiin tulevien matkustajien ja kuljettajan väliin asennettu läpinäkyvä, paksu pleksi estää kuskiin käsiksikäymisen. Nekään eivät Mertasen mukaan voi täysin suojata kuljettajia.

- Mutta tietysti ne ennaltaehkäisevät. Tämmöiset äkilliset tilanteet saadaan niillä kitkettyä ja kameroilla saadaan tietysti tekijät nopeammin kiinni ja sitä kautta tämä vähenee.

Myös kuljettajia koulutetaan väkivaltatilanteiden kohtaamiseen, kertoo Helsingin Bussiliikenteen koulutusvastaava Niko Virtanen.

- Tilanne laukeaa usein vielä pahemmaksi, jos kuljettaja provosoituu ja lähtee esimerkiksi sanaharkkaan mukaan matkustajan kanssa. Kaikkiin psykolopgista tilanteenlukutaitoa ei saada istutetuksi, mutta perehdytyksessä pyrimme kertomaan, miten näitä tilanteita pystytään hallitsemaan.

Lähteet: YLE Helsinki