1. yle.fi
  2. Uutiset

Pankit paimentavat peliriippuvaisia

Pankit ovat alkaneet reagoida asiakkaidensa rahapeliriippuvuuteen. Ne kouluttavat henkilökuntaansa tunnistamaan peliriippuvuuden takia raha-asiansa sotkeneet ja ottavat pelaamisen asiakkaan kanssa puheeksi.

peliriippuvuus
Henkilö pelaa rahapeliä.

Suomessa arvioidaan olevan noin 130 000 ihmistä, joille rahapelit ovat ongelma. Peliriippuvaisia heistä on reilut 40 000 tuhatta.

Pelaaminen alkaa usein viattomana ajanvietteenä, mutta koukkuun jääneeltä pelit nielaisevat helposti sekä ajan että rahat.

Pankit ovat nyt kouluttamassa henkilöstöään tunnistamaan peliriippuvaisen asiakkaan: hänet, joka nostaa luottorajoja, ylittää jatkuvasti tilinsä ja on riippuvainen pikavipeistä.

- Kun asiakas alkaa nivomaan näitä vippejä yhteen lainaan, eikä saa niitä maksettua, niin asiaa tulee ulosottomihellekin ja se on sitten merkintä luottohäiriöissä, kuvailee Keski-Suomen Osuuspankin päivittäispalvelujohtaja Ville Aarnio.

Miten pankki sitten tilanteeseen reagoi?

- Puhutaan asiasta suoraan ja annetaan neuvoja. Yleensä lopputulos on hyvä, toteaa Keski-Suomen Osuuspankin rahoitusasiantuntija Seija Leppänen.

Pankki ei kuitenkaan voi olla terapeutti ja halu tilanteen parantamiseen täytyy tulla asiakkaalta itseltään. Pankilla on myös yhteistyökumppaneina apua tarjoavia säätiöitä ja yhteisöjä, joiden huomaan asiakasta voidaan opastaa.

- On ollut tapauksia, joissa asiakas on tullut kiittämään, että puutuitte asiaan, toteaa Aarnio.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi