1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juustot

Pienten valmistajien tuotteet päätyvät juhlapöytiin

Kevään ja kesän juhlasesonki nostaa esiin pienet elintarviketuottajat. Valmistujaisten ja muiden perhetapahtumien juhlapöytä katetaan mieluummin kotitekoisilla ruoilla kuin teollisilla tuotteilla.

Oili Kavakka pyöräyttää päivässä noin 50 kiloa juustoa. Kuva: Anri Koski/YLE

Kun juhlavalmisteluissa kaikkea ei ehdi tehdä itse, pienten valmistajien tuotteet viedään käsistä.

Perämäen tilalla Seinäjoen Ämmälänkylässä tehdään juustoa jo kolmannessa polvessa. Kolmentoista lehmän tilalla maitoa ei heru meijeriin, vaan kaikki litrat käytetään omassa juustolassa.

- Ei meillä ole vaihtoehtoa. Jos emme tekisi juustoa, lehmät saisi lähteä. Näin pieni tila ei elä pelkällä maidolla, eikä peltoa ole niin paljon, jotta navettaa pystyisi laajentamaan, isäntä Simo Perämäki laskee.

Juhlina perheille ja pitopalveluihin

Tilan juustot viedään myyntiin Seinäjoen kauppoihin, mutta juhlapyhinä ja perhejuhlien aikana kaupat jäävät nuolemaan näppejään.

- Perheisiin viedään, mitä juhlia nyt itse kullakin on. Juhlasesonkien aikana myös pitopalveluyritykset ostavat tuotteitamme, emäntä Oili Kavakka selvittää.

Perämäellä valmistetaan juustoa lähes jokaisena vuoden päivänä - niin arkena kuin sunnuntaina ja joulunakin. Tilalla valmistuu päivässä noin 50 kiloa juustoa. Kotijuustolan ei tarvitse erikseen markkinoida tuotteitaan, vaan kaikki menee, mitä ehditään tehdä - ja mihin maito riittää.

- Tuntuu siltä, että markkinat olisivat rajattomat. Päätä ei löydy, Simo Perämäki kuvaa.

Hyvästä markkinatilanteesta huolimatta Oili ja Simo haluavat pitää juustotuotannon siinä, mihin oman tilan maito ja voimavarat riittävät. Hinkua laajentamiseen ei ole.

- Emme lähde siihen oravanpyörään, Simo Perämäki pohtii.

Takkatulella

Perämäellä on valmistettu juustoa samalla reseptillä kaikki kuluneet vuosikymmenet. Suolan määrä on vähän vaihdellut asiakkaiden toivomuksen mukaan. Käsityöläistuotantoon kuuluu ehdottomasti takkatuli.

- Yritämme pitää perinnettä yllä. Sitä, minkä Simon mummo on aloittanut, äiti jatkoi ja nyt se on meillä. Olemme sopineet, että jos joku pykälä joskus kieltää juustojen paistamisen puilla, niin sitten teemme viimeisen juuston, Oili vannoo.

Oili tuli vajaa kymmenen vuotta sitten Lapista emännäksi Perämäen tilalle. Hän oli pyörittänyt hoiva-alan yritystä Savukoskella.

- En ollut koskaan aikaisemmin tehnyt juustoja. Kun ensimmäisen kerran 90-luvulla tulin tänne, Simon äiti teki täällä silloin vielä juustoja. Olin vähän ihmeissäni, jotta tuostako se pitäisi rakentua. Hän opetti juustontekoa minulle jo silloin. Sitten kun tulin tilalla paljon myöhemmin, vasta 2002, me olimme jo kahdestaan, ja Simo opetti loput, Oili selvittää.