Kiina tahtoo kuolemantuomioita myrkkyruuan tuottajille

Kiina aikoo ottaa käyttöön kuolemanrangaistuksen tapauksissa, joissa ihmisiä on kuollut ruuan turvallisuuden puutteiden vuoksi. Tämä tarkoittaa entistä kovempia tuomioita saastunutta ruokaa tuottaville valmistajille ja viranomaisille, jotka ovat tehneet laiminlyöntejä tarkastustyössään.

Ulkomaat
Kiinalaisviranomainen tyhjentää maitojauhepurkkia
Paikalliset terveysviranomaiset tuhosivat yli kymmenen tonnia melamiinin saastuttamia maitojauhetuotteita Wuhanin kaupungissa Kiinassa marraskuussa 2008.EPA / STR

Helmikuussa Kiinassa päätettiin, ettei eräistä talousrikoksista enää anneta kuolemantuomioita. Näin se on yrittänyt hillitä kuolemanrangaistuksen käyttöä. Kiinan uskotaan teloittavan vuosittain enemmän ihmisiä kuin muu maailma yhteensä.

Kiina on yrittänyt parantaa ruokateollisuuden tilaa vuoden 2008 maitokriisin jälkeen, mutta sittemmin vastaavia skandaaleja on tullut ilmi useita. Viime viikkoina maassa on kohistu muun muassa myrkyllisestä sianlihasta, maidosta ja meloneista.

Maaliskuussa viranomaiset sulkivat Henanin provinssissa 16 sikatilaa, joilla oli käytetty laittomia aineita sikojen kasvatuksessa.

Vuonna 2008 kuusi lasta kuoli ja lähes 300 000 ihmistä sairastui maidosta, jossa oli melamiinia.

Lähteet: Reuters, AFP