Järjestö: Haitin maanjäristyksessä kuoli arvioitua vähemmän ihmisiä

Yhdysvaltain hallituksenalainen järjestö USAID on nostanut kohun Haitilla. Järjestö väittää tuoreessa, vielä julkaisemattomassa raportissa, ettei Haitin maanjäristyksessä olisikaan kuollut 250 000 ihmistä. Raportissa arvioidaan kuolleiden määräksi korkeintaan 85 000 eli noin kaksi prosenttia maan väestöstä.

Ulkomaat
Haitilaiset miehet etsivät uhreja koulun rauniosta.
Haitilaiset miehet yrittivät löytää maanjäristyksestä hengissä selvinneitä port-au-princeläisen koulun rauniosta.Logan Abassi / YK

Järjestö on kyseenalaistanut myös järistyksen takia kodittomiksi jääneiden määrän. YK:n mukaan kodittomia on 680 000. Raportissa sen sijaan arvioidaan, että korkeintaan 10 prosenttia noista ihmisistä olisi muuttanut kaduille romahtaneista kodeista, YK:n virallista lukua se pitää epätodennäköisenä. Tietonsa järjestö on kerännyt ovensuukyselyillä tammikuussa.

Haitin hallituksen nimettömänä pysytellyt edustaja kommentoi uutistoimisto AFP:lle virallisten lukujen pysyvän samoina. Myöskin nimettömänä pysytellyt ministeri kertoi AFP:lle pitävänsä kummallisena sitä, että uudet luvut tulevat esille vasta nyt yli vuoden kuluttua katastrofista.

USAID rahoitti järistyksen jälkeen tutkimukset, joissa varmistettiin lähes jokaisen järistyksessä vaurioituneen talon turvallisuus. Tuolloin taloja luokiteltiin täysin turvattomiksi ja lähes turvattomiksi.

Sittemmin tammikuun tutkimuksissa selvisi, että yli 60 prosenttia taloista, jotka oli luokiteltu täysin turvattomiksi ja 90 prosenttia lähes turvattomista oli jo uudelleen asuinkäytössä.

Kodittomat tulivat esille Haitilla tällä viikolla, kun pääkaupungissa Port-au-Princessa kahden telttakylän asukkaat häädettiin. Viranomaiset perustelivat häätöä näkemyksellään, että telttakylistä oli tullut turvapaikkoja rikollisille.

Lähteet: AFP