Al-Qaida valtasi kaupungin

Terroristijärjestö al-Qaidan taistelijat ovat vallanneet jemeniläisen Zinjibarin kaupungin. Jemenin oppositio väittää maan presidentin luovuttaneen kaupungin vapaaehtoisesti terroristeille.

Zinjibarista käytiin taisteluita kahden päivän ajan. Sunnuntaina Jemenin viranomaiset kertovat, että kolmisen sataa al-Qaidan taistelijaa ovat ottaneet haltuunsa koko 20 000 asukkaan kaupungin lukuunottamatta kaupungissa olevaa Jemenin armeijan moottoroidun prikaatin päämajaa.

Taisteluissa sai surmansa 16 ihmistä. Osa Zinjibarin asukkaista on paennut läheiseen Adenin suurkaupunkiin.

Al-Qaidan tavoitteista ei ole tietoa. Kaupungin vankilasta on vapautettu ainakin osa vangeista.

Jo kuukausia vallanvaihtoa vaatinut Jemenin oppositio sanoo presidentti Ali Abdullah Salehin antaneen kaupungin terroristien haltuun tukeakseen omia valtapyrkimyksiään. Saleh on varoittanut, että jos hän luopuu vallasta, terroristit ja muut aseelliset ryhmittyvät voimistuvat Jemenissä.

Jemenin pääkaupungissa Sanaassa eilen lauantaina solmittu tulitauko on pitänyt ja kaupunki on rauhallinen. Ennen tulitaukoa kaupungissa oli viikon ajan opposition ja hallituksen kannattajien välisiä rajuja yhteenottoja, joissa kuoli arviolta 115 ihmistä.