Kalansaaliit halutaan verkkoon

Vapaa-ajankalastajien toivotaan kirjaavan kalansaaliinsa nettiin. Metsähallitus on avannut palvelun osoitteessa tuikki.fi, jossa kalastajat voivat pitää päiväkirjaa saaliistaan ja kalapaikoistaan. Tietoja hyödynnetään kalavesien hoidossa.

Kotimaa
Kalastaja ja kalansaalis.
Yle / Mikko Haapanen

Vuosikymmeniä kalastusta harrastanut Martti Nurmi osallistui tänään onkikilpailuun Kirkkonummen Linlon saarella Uudellamaalla. Taito on hyppysissä, ja muovilla vuoratussa laukussa räpisteli pian kisan alkamisen jälkeen pikkuahvenia- ja särkiä.

Voiko kalamies paljastaa toiselle hyvät pyyntipaikat?

- Ihan noin pikkuisen voi valehdella, ettei ihan tasan tarkkaan (paljasta paikkoja), Martti Nurmi vastaa pilke silmäkulmassa.

Nyt Metsähallitus tarjoaa hyvän mahdollisuuden kertoa muillekin missä ahti suo antejaan. Kuka hyvänsä voi pitää nettipäiväkirjaa kalansaaliistaan osoitteessa tuikki.fi.

Omat päiväkirjaan merkityt kalapaikat voi palvelussa toki pitää muilta kalastuksen harrastajilta salassa, mutta Metsähallitus hyödyntää tietoja kalavesien hoidossa.

- Tärkeintä olisi, että saataisiin yhä kattavampi kuva kalavesien ja kalapaikkojen tilasta sekä kalakantojen kunnosta. Kalavesiä pystyttäisiin hoitamaan entistä paremmin, kertoo ylitarkastaja Mika Laakkonen Metsähallituksesta.

Saatujen tietojen perusteella voidaan esimerkiksi istuttaa kaivattuja kalalajeja tai poistaa särkikaloja.

Saaliiden suojelua

Useimmille Kirkkonummen onkikilpailun osallistujille tuikki.fi oli vielä tuntematon palvelu, mutta se herätti kiinnostusta. Antero Sundellin mielestä palvelu on tarpeellinen.

- Varmasti on tarpeellista. Kyllä kalavesiä pitää koko ajan hoitaa. Lähinnä tietenkin pitäisi vähentää saasteita, Sundell pohtii.

Kisaan osallistui kolmisenkymmentä kalastuksen harrastajaa. Heistä moni oli jo varttuneempaa väkeä, eikä esimerkiksi Martti Nurmella ole nettiyhteyksiä Metsähallituksen päiväkirjan pitoon.

Nurmi pitää kuitenkin kalavesien hoitoa tärkeänä, sillä hän kokee kalansaaliiden heikentyneen vuosien varrella. Esimerkiksi kampela on hänen kokemuksensa mukaan hävinnyt ja särkikalat lisääntyneet. Myös kuhaa kalastetaan liikaa kutuaikana, Nurmi sanoo.

- Kuhalle täytyisi saada ehdottomasti rauhoitus takaisin niin kuin joskus on ollut. Ja näitä särkikalojahan on ihan helkkaristi joka puolella, että pitäisikö niitä sitten vähentää.

Kalastajat voivat itsekin tulevaisuudessa hyötyä päiväkirjanpidosta parempina kalansaaliina.

Metsähallitus ei kalastele ensimmäistä kertaa harrastuskalastajilta tietoja näiden saaliista. Se aloitti tietojen keräyksen internetissä jo vuonna 2008, minkä jälkeen saaliita on kirjattu sen jälkeen noin 6 000.

Kalapäiväkirjan toivotaan tehostavan saalistietojen keruuta. Tällä hetkellä palveluun on rekisteröitynyt vajaat 700 kalamiestä- ja naista.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Haapanen