1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

G-8-maat tukevat Ranskan Lagardea IMF:n johtoon

Ranskan valtiovarainministerin Christine Lagarden ehdokkuus kansainvälisen valuuttarahaston johtoon saa lisää tukea. Ranskan ulkoministerin Alain Juppén mukaan Lagarde nauttii kaikkien suurten teollisuusmaiden G8-ryhmän maiden tukea. Samalla IMF:n johdosta eronnut, raiskauksen yrityksestä syytteeseen joutunut Dominique Strauss-Kahn jatkaa puolustautumistaan. Hän on palkannut liudan yksityisetsiviä ja lakimiehiä tuekseen.

Ulkomaat
Ranskan valtiovarainministeri Christine Lagarde.
Christine LagardeEmma Foster / EPA

Kansainvälisen valuuttarahaston johto näyttää entistä selvemmin pysyvän tästedeskin ranskalaisten johdossa. Valtiovarainministeri Christine Lagarde näyttää saavan sen verran painavaa tukea taakseen. Ranskan ulkoministerin Alain Juppé'n mukaan kaikki G8-maat tukevat Lagardea.

- Kukaan ei kyseenalaista Lagarden pätevyyttä. Kaikkien G8-maiden johtajat ja Euroopan komission sekä EU-neuvoston johtajat ovat asiasta yksimielisiä, Alain Juppé sanoi Ranskan Canal plussan haastattelussa sunnuntaina.

Lagarde lähti eilen Brasiliaan tarkoituksenaan puhua nousevien talousmaiden johtajia ehdokkuutensa taakse. Monet Euroopan ulkopuoliset maat ovat vaatineet seuraavaksi IMF:n johtajaksi viimeinkin ei-eurooppalaista henkilöä.

IMF onkin ollut aina Euroopan ja varsinkin Ranskan läänitys. Noin puolet järjestön 65 vuoden olemassaoloajasta johdossa on ollut ranskalainen. Presidentti Nicolas Sarkozy puolusti eurooppalaista ehdokasta G8-huippukokouksessa viime viikon lopulla.

- Päivänpolttavat rahatalousuutiset ovat nyt enemmän Euroopassa kuin nousevissa talousmaissa. Se puoltaa eurooppalaisen valintaa, Sarkozy sanoi.

Lagarden kompastuskivi voi olla kuitenkin menneisyys. Kolme vuotta sitten hän junaili erään ranskalaisen monimiljonäärin oikeusjutun siten, että miljonääri sai lähes kolmesataa miljoonaa euroa korvauksia valtio-omisteisen ranskalaispankin ja miljonäärin välisessä kiistassa.

Strauss-Kahn yhä kotiarestissa

IMF:n entinen johtaja Dominique Strauss-Kahn sen sijaan on yhä kotiarestissa New Yorkissa. Hän on palkannut liudan yksityisetsiviä ja huippujuristeja puolustamaan itseään. Joidenkin arvioiden mukaan tarkoituksena on selvittää raskauttavia yksityiskohtia raiskauksen yrityksestä Strauss-Kahnia syyttävän hotellityöntekijänaisen menneisyydestä.

Eri arvioiden mukaan Strauss-Kahn maksaa parhaillaan satoja tuhansia euroja kuussa vartiointi-, asianajaja- ja yksityisetsiväkuluja.

Strauss-Kahnin on määrä astua uudestaan oikeuden eteen tasan viikon kuluttua.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo, Pariisi

Lue seuraavaksi