Villiyrtit suomalaisesta metsästä

Kevään viimeisessä Voita & Sokeria -ohjelmassa valmistetaan ruokaa suomalaisista villiyrteistä. Sasu on valinnut raaka-aineksi aromaattisen nokkosen ja suomalaiseksi parsaksikin kutsutun maitohorsman.

Voita & Sokeria
Nokkospiirakkaa ja maitohorsmasalaattia
YLE / Procam

Nokkospiirakka 4:lle

2 dl ryöpättyä ja leikattua nokkosta

1 kokomuna

1 keltuainen

0,25 dl kermaa

0,25 dl maitoa

suola, mustapippuria myllystä

Ruodi, ryöppää ja leikkaa nokkoset. Sekoita kaikki aineet ja hyydytä uunissa 100 asteessa noin tunti tai kunnes täyte hyytyy. Jäähdytä hetki huoneen lämmössä.

Grahampohja

2 dl grahamjauhoa

½ tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

suolaa

1 rkl oliiviöljyä

kylmää vettä

Sekoita kuivat aineet. Tee kolo keskelle ja lisää sinne öljy. Lisää vettä keskelle sen verran, että pystyt sekoittamaan näistä taikinan. Huom! Älä vaivaa, vaan sekoita vain kaikki keskenään.

Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Murra pienemmiksi paloiksi ja jatka paistamista 150 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ja rouhi muruksi.

Horsmasalaatti

Horsmaa

Oliiviöljyä

Sitruunan kuorta ja mehua

Suolaa ja mustapippuria myllystä

Pilko horsma ja sekoita kaikki aineet. Tarjoa "piiraan" kanssa.

Annoksen kasaaminen:

Laita pohjalle grahammurua, nosta piiras päälle. Tarjoa horsmasalaatti piiraan kanssa.

Lähteet: Ohje: Sasu Laukkonen