Kuussa runsaasti vettä - tutkijat ihmeissään

Kuun koostumukseen perehtynyt tutkijaryhmä on todennut kuussa olevan jopa 100-kertaisesti enemmän vettä kuin aiemmin on uskottu. Havainto muuttaa käsitystä Kuun synnystä.

Kuu, ja sen ohitse lentävä kansainvälinen avaruusasema ISS kuvattuna Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta huhtikuussa 2010. Kuva: Nasa

Tutkimuksen kohteena olivat Apollo-avaruusalusten mukanaan tuomat kappaleet Kuun muinaisissa tulivuorenpurkauksissa pintaan noussutta magmaa.

Kappaleissa on kuumuudessa lasittuneita vulkaanisia pisaroita, joiden sisään on jäänyt merkkejä Kuun sisuksissa olleesta vedestä. Vesi on säilynyt kristallisoituneiden magmapisaroiden sisällä.

Tutkijaryhmä havaitsi, että vettä on ollut noin 100 kertaa enemmän kuin aiemmin tutkituissa näytteissä. Tämä merkitsee, että Kuun sisäosissa on ollut vettä yhtä paljon kuin maapallon kuoren alla.

Havainto ihmetyttää tutkijoita, koska se on ristiriidassa Kuun synnystä muodostuneen teorian kanssa.

Vakiintuneen käsityksen mukaan Kuu muodostui siten, että Maa-planeettaan iskeytyi Mars-planeetan suuruinen kappale. Törmäyksen seurauksena avaruuteen sinkoutui materiaalia, joka aikanaan tiivistyi Kuuksi.

Jos törmäysteoria pitää paikkansa, Kuussa ei pitäisi olla juurikaan vettä, sillä törmäys olisi synnyttänyt niin suuren kuumuuden, että vesi olisi haihtunut. Kuun pintakerroksissa nyt oleva vesi olisi peräisin siihen osuneista jäisistä meteoriiteista.

Törmäysteoriaa tukevat monet tosiseikat, joten tutkijat eivät ole halukkaita luopumaan siitä. Uusi havainto merkitsee kuitenkin sitä, etteivät kaikki Kuun syntyyn liittyvät fysikaaliset tekijät ole vielä tiedossa.

Tutkimus on julkaistu Science-tiedelehdessä ja siitä kertoo BBC.