1. yle.fi
  2. Uutiset

Amerikkalaistoimittaja: Taliban rahastaa kansainvälisiä joukkoja

Afganistanissa taliban-verkoston ja muiden ryhmittymien iskut ovat lisääntyneet, koska ihmiset ovat väsyneet vastustamaan kapinallisia, sanoo maassa seitsemän vuotta asunut kirjailija-toimittaja Jean MacKenzie. Amerikkalaisjournalisti luonnehtii iskukykyistä taliban-verkostoa osin kansainvälisen yhteisön luomukseksi. Kapinalliset laskuttavat liittoumalta suojelu- ja kynnysrahaa erilaisten välikäsien kautta.

Ulkomaat
Jean MacKenzie istuu puutarhassa.
Amerikkalainen journalisti Jean MacKenzie on asunut Kabulissa useita vuosia.Kirsi Mattila

Toimittaja-kirjailija Jean MacKenzie on kolunnut vuoristoisen Afganistanin ristiin rastiin, hän tuntee maakuntien ihmisiä ja perustaa juttunsa paikallisten kertomuksiin. MacKenzie on yksi harvoista Afganistanissa nykyisin asuvista kirjeenvaihtajista. Hänen työnantajansa on Boston Globe -lehti. MacKenzie on työskennellyt myös NPR-radioasemalle ja Christian Science Monitor -lehdelle.

Jean Mackenzie sanoo, että turvallisuus on heikentynyt neljässä vuodessa.

- Se on minusta kehnoimmillaan sitten muuttoni, hän selvittää.

Taliban kansainvälisen järjestelmän luomus

Osin levottomuus liittyy ulkomaisten sotilaiden lähtemiseen. Ja ristiriitaista kyllä, väittää MacKenzie, kapinallisilla on syynsä viivyttää sotilaiden lähtemistä. Joukot ovat maksaneet kapinallisryhmille lunnas-, voitelu- ja suojelurahaa miljoonia dollareita. Välikädet ja järjestelyt ovat monimutkaisia, mutta käytäntö on kaikkien tiedossa. Jean MacKenzie näkee, että kiristynyt ilmapiiri peilailee afganistanilaisten omia mielialoja.

- Kun ulkomaiset joukot tulivat vuonna 2001, ihmiset olivat etenkin alkuvuosina toiveikkaita, nyt he näyttävät menettäneen uskonsa siihen, että parempaa olisi luvassa. Jotkut haikailevat taliban-hallinnon aikoja takaisin, sen mukana kun tuli jonkinlaista vakautta, myös korruptio väheni, lisääntyäkseen sitten liittouman tulon myötä.

Jean McKenzie sanookin, että taliban on osin kansainvälisen järjestelmän luomus.

Venäjää puhuva Mackenzie on työskennellyt aiemmin Moskovassa. Hän on seurannut Neuvostoliiton epäonnistuneen Afganistanin valloituksen seurauksia. Kosmopoliitti on huolissaan erityisesti nuorista:

- Kymmenvuotiskauden suurimpia saavutuksia on luku- ja internettaitoisen sukupolven varttuminen. Heitä on vaikeampi hallita. Jos sekasorto taas saa vallan, näillä koulutetuilla ja matkustaneilla nuorilla tulee olemaan vaikeaa.

Militian aseistaminen lopetettava

Jos Jean Mackenzie saisi vallan kääntää maailmaa haluamaansa suuntaan, hän sanoisi, että ainakin kapinallisryhmittymien aseistaminen pitäisi lopettaa.

- Palaisin vuoteen 2001 ja aloittaisin alusta, eri tavalla. Voi olla, että on jo liian myöhäistä, mutta ainakin asemiehien varustaminen ja rahoittaminen pitäisi lopettaa eri puolilla Afganistania. Afganistanilaisten keskinäistä vuoropuhelua olisi rohkaistava. Heidän täällä on elettävä ja myös ongelmat jotenkin ratkaistava.

Jean MacKenzie vaikuttaa uupuneelta ja rasittuneelta. Hennon, Anna Politkovskajaa muistuttavan naisen mitta on varmasti täyttynyt monesta syystä, ei vähiten taloa vahtineen turvamiehen hämäräperäisen tapon vuoksi. MacKenzie jättääkin Afganistanin lopullisesti ja palaa lähikuukausina kotimaahansa Yhdysvaltoihin kirjoittamaan kirjaa merenrantataloonsa. Aiheena on Afganistan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi