1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kokoomuksessa ryöpsähti riita rasismista

Kokoomusvaikuttajat ovat ajautuneet kiistaan rasismin tulkinnoista. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen tyrmää kokoomusnuorten linjauksen, jolla tuettiin perussuomalaisten kiisteltyä kannanottoa syrjinnästä. Kokoomusnuorten puheenjohtajan Wille Rydmanin mielestä vähemmistöjen suosiminen on julkista rasismia.

Hallitusneuvotteluja vetävä kokoomuksen puheenjohtaja joutui nihkeästi etenevien neuvottelujen lomassa paimentamaan myös puolueensa nuorisojärjestöä. Katainen tyrmäsi kokoomusnuorten aiemmin päivällä julkaiseman rasismikannanoton.

- Rydmanin linja ei vastaa kokoomuksen virallista linjaa, Katainen vakuutti.

Kokoomusnuorten liittohallituksen hyväksymässä kannanotossa Rydman toteaa, että vähemmistöjen suosiminen kiintiöiden ja positiivisen erityiskohtelun varjolla on osoitus Suomessa esiintyvästä julkisesta rasismista.

- Jos Suomesta halutaan todella tasa-arvoinen yhteiskunta, rekrytointitilanteissa ei esimerkiksi sukupuolella tai etnisellä taustalla tulisi olla mitään merkitystä. Ainoastaan pätevyyden tulisi ratkaista, hän vaatii kokoomusnuorten tiedotteessa.

Rydmanin mukaan tiettyjen ryhmien suosimisella ja kiintiöillä luodaan rakenteellista eriarvoisuutta, joka lisää eri ryhmien välisiä jännitteitä. Poliitikot saavat myös kovaa kritiikkiä kaksinaamaisuudesta rasismikeskustelussa.

- Ei ole uskottavaa tuomita rasismia, jos ei tuomitse samalla myös vähemmistöryhmien positiivista erityiskohtelua, hän sanoo.

Katainen palauttaa pallon Rydmanille ja nostaa esimerkiksi nuorisotyöttömyyden. Nuoria työttömiä autetaan monin erityistoimin.

- Kokoomus on tasavertaisten mahdollisuuksien ja suvaitsevuuden puolue. Positiivinen diskriminaatio eli esimerkiksi nuorten suosiminen joissakin asioissa on joskus tarpeen, Katainen muistuttaa.

"Rydman saa itse erityiskohtelua."

Myös kokoomusnaisten puheenjohtaja Henna Virkkunen tuomitsee kokoomusnuorten kannanoton positiivisen erityiskohtelun lopettamisesta Suomessa.

- Kyse ei ole aliedustettujen ja heikommassa asemassa olevien ryhmien suosimisesta, vaan tasa-arvoisten mahdollisuuksien ja yhteiskunnan eheyden edistämisestä Suomessa. Tätä tarvitaan enemmän, ei vähemmän.

Virkkunen muistuttaa kokoomusnuorten puheenjohtaja Wille Rydmania, että Rydmanin johtama nuorisojärjestö saa samaa positiivista erityiskohtelua, kuin mitä kokoomusnuorten liittohallitus antamassaan kannanotossa vastustaa.

Valtio myöntää tukea poliittisille nuorisojärjestöille, jotta nuorten määrää poliittisessa päätöksenteossa saataisiin lisättyä.

Niin sanottu positiivinen syrjintä nousi esille, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä julkaisi kannanottonsa syrjintää, rasismia ja väkivaltaa vastaan. Kannanotossa tuomitaan syrjintä, mutta torjuntaan samalla myös jonkin erityisryhmän suosiminen.

Kannanotossa tuomitaan kaikki etniseen taustaan, kieleen, kulttuuriin, uskontoon tai vastaavaan seikkaan perustuva syrjintä tai suosiminen työmarkkinoilla, koulutuksessa ja muissa yhteyksissä.

Julkilausuman on luonnostellut maahanmuuttopolitiikkaa arvostellut kansanedustaja, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho.