1. yle.fi
  2. Uutiset

Leipuriopinnot kasattiin kakkukirjaksi

Pirkanmaan ammattiopiston leipuri-kondiittoriopiskelijat juhlivat valmistujaisiaan tiistaina. Päättötodistuksen lisäksi uunituoreet ammattilaiset saavat koulusta mukaansa itse kirjoittamansa kirjan. Mestarin matkassa -opukseen on koottu luokan kakkutaidonnäytteet reseptien muodossa.

voileipäkakku
Pirkon leipuri-oppilaat opettajansa kanssa
Pirkon uunituoreet leipuri-kondiittorit opiskelivat mestareiksi ja julkaisivat kakkukirjan opettajansa, kondiittori-leipurimestari Reijo Heinosen (vas.) johdolla.YLE / Anna Sirén

Ammattiopiston leipuri-kondiittoriopiskelijat päättivät syksyllä lyödä viisaat, valkohattuiset päänsä yhteen ja koota kolmen vuoden opintojen aikana syntyneet näyttävät kakkuideat yksiin kansiin. Ideaa oli elätelty jo muutamia vuosia, kertoo opettajana toiminut kondiittori-leipurimestari Reijo Heinonen

- Kirjan kokoaminen on niin iso urakka, että se vaatii ihan tietynlaisen ryhmän työtä tekemään. Tämä porukka oli niin hyvin yhteen hitsautunut, että homma onnistui.

Hyvää yhteishenkeä ja huippuluokkaa kiittelee myös yksi kirjan kirjoittajista ja tiistaina valmistuvista. Mari Parviainen päätyi leipomoalalle muutaman mutkan kautta.

- Etsin omaa alaani pitkään. Ehdin opiskella kauppaoppilaitoksessa ja kokeilla hiusalaa, mutta kumpikin koulutus jäi kesken. Sitten muistin, että pienenä tykkäsin leipoa mummon kanssa ruisleipää ja pullia, ja ajattelin että se voisi olla oma alani, Parviainen muistelee.

Savannin eläimistä Cadillacin kiiltoon

Ruisleivän ja pullien ohella kolmen vuoden koulutus on tehnyt oppilaista myös sokerileipurimestareita. Mestarin matkassa -kirjasta löytyy toinen toistaan näyttävämpiä luomuksia, joista kaikki ovat opiskelijoiden käsistä lähtöisin.

Ada Taajamo luovutti kirjaan Afrikka-aiheisen hyydykekakun reseptin. Ruskea-keltaisen kakun pintaan on kuvattu afrikkalainen savannimaisema siluettina.

- Idea lähti siitä, että olen asunut Afrikassa. Halusin tämän kakun kautta tuoda kylmään Suomeen hienoja värejä ja erilaisia makuja. Maku on tietysti ensisijainen asia, mutta kyllähän kakku maistuu vieläkin paremmalta jos se on kaunis, Taajamo kertoilee kermalikööri-kaneli-valkosuklaa-täytteisestä kakustaan.

Mari Parviaisen käsialaa Mestarin matkassa -kirjassa on vaaleanpunainen Cadillac-kakku.

- Isäni on toiminut autokorjaajana, ja pihassa on ollut jos jonkinlaista härveliä. Tämä Cadillac on sellainen, joka jäi lapsuudesta mieleen. Täyte maistuu raikkaasti limeltä, Parviainen kuvailee.

Bloggaajat eivät vie leipää leipurilta

Nykyään hienot kakut ovat jossain määrin jopa muotia. Internetistä löytyy toinen toistaan taitavampia kakkubloggaajia, joiden kätten jäljet pieksevät kehnomman ammattileipurin luomukset mennen tullen. Reijo Heinonen ei silti näe bloggaajia uhaksi kondiittoreille.

- Päinvastoin. On pelkästään positiivista, että ihmiset kiinnostuvat alasta tällä tavoin. Koulutusmahdollisuudet alkavat kiinnostaa niitä, jotka selailevat blogeja innokkaasti. Meille on nykyään niin paljon hakijoita, ettei kaikkia halukkaista ole edes mahdollisuus ottaa koulutettaviksi.

Myöskään alati suositummaksi tullut karppaaminen eli hiilihydraattien vältteleminen ruokavaliossa ei saa kondiittori-leipurimestarin puntteja tutisemaan.

- En usko, että tästäkään on uhaksi. Ihmiset haluavat juhliinsa yhä kauniimpia ja täydellisempiä tuotteita; uniikkeja, vain heitä varten tehtyjä.

Paineet täydellisistä tarjoiluista

Uunituoreet leipuri-kondiittorit myöntävät, että omien valmistujaisjuhlien tarjoilut aiheuttavat pieniä paineita.

Mari Parviainen tunnustautuu koko luokan suuruudenhulluimmaksi juhlijaksi.

- Minun juhlapöydästäni löytyy ainakin kymmentä erilaista kakkua. Voilepiäkakkujakin on kolmea erilaista.

Ada Taajamonkin pöydästä löytyy kolmea sorttia makeaa kakkua, voileipäkakkua ja pikkuleipiä.

- Koristeluteemaksi olen valinnut kevään.

Opettaja paljastaa, että tytöt ovat harjoitelleet juhlatarjoilujaan pitkin kevättä, ja aineetkin ovat menneet jo monesti uusiksi.

- Ei leipuri-kondiittoriksi valmistuva voi tarjota vierailleen mitään valmispohjista tehtyjä peruskakkuja. Kyllä niiden pitää olla astetta hienompia, Mari Parviainen kiteyttää koko luokan paineet.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén

Lue seuraavaksi