1. yle.fi
  2. Uutiset

Mittava perhematkailukeskus Kuopion Rauhalahteen

Kuopion Rauhalahteen suunnitellaan mittavaa perhematkailukeskusta. Hankkeen kustannukset ovat noin 10 miljoonaa euroa. Nopeimmillaan töihin päästään jo ensi vuonna ja uusia matkailijoita uskotaan houkuteltavan vuodessa jopa puoli miljoonaa.

Kylpylähotelli Rauhalahti
Liikuntapainotteinen Moussoni on yksi vaihtoehto Rauhalahden perhematkailukeskukseksi.Konsulttitoimisto Pöyry

Uudessa perhematkailuhankkeessa kaavailtuja investointeja ei toteuteta kaupungin rahalla, vaan siihen houkutellaan ulkopuolisia sijoittajia. Pääsijaintivaihtoehto on edelleen Rauhalahdessa ja kohderyhmä lapsiperheet.

Rauhalahden perhematkailukeskukseen on esitetty kaksi erilaista vaihtoehtoa. Toinen on viihde- ja liikuntapainotteinen matkailukeskus Moussoni ja toinen kylämäinen, käsitöihin ja kulttuuriin painottuva Daika.

Moussoni sisältäisi muun muassa viihdeliikuntakeskuksen nuorille ja aikuisille, oppimiskeskuksen lapsille ja puuhastelunurkan pienille lapsille. Matkailukeskukseen kuuluisi myös pelikeskus ja erilaisia aktiviteetteja kuten skeittimaailma, mikroautorata, hohtokeilaus ja bändinurkkaus.

Daika sisältäisi muun muassa hotellin, ruokaan ja kädentaitoihin liittyviä kursseja ja sisä- ja ulkoaktiviteetteja. Ulkoalueelle on suunniteltu myös saunamaailmaa, maauimalaa ja design-huviloita.

IKEAn läheisyys etuna

Kuopion matkailupalvelujohtaja Jari Piiraisen mukaan Kuopiosta puuttuu tällä hetkellä matkailutoiminnan vetovoimatekijöitä.

- Asiaa lähdettiin suunnittelemaan, koska haluttiin pohtia Rauhalahden leirintäalueen jatkokäyttöä matkailunäkökulmasta. Myös ensi vuonna avattava IKEA tuo alueelle vuodessa useita miljoonia kävijöitä. Luultavasti osa haluaa käydä myös perhematkailukohteessa IKEA-reissullaan.

Rauhalahti ei ole ainoa paikka, mihin matkailukeskuksen voisi rakentaa, mutta Piiraisen mukaan se on todennäköisin.

- Alue tunnetaan hyvin ja siinä on jo rakentamisen mahdollistava kaava valmiina. Jos hanke toteutetaan muualle, saavutettavuus ja kaavaratkaisu voi tulla ongelmaksi.

Edellisestä hankkeesta opittiin

Rauhalahdesta puretaan parhaillaan pois edellisen matkailurysän eli Hoksopolin laitteita. Erilaisiin ulkopeleihin perustuva Hoksopoli ei vetänyt yleisöä, kaupungille tuli takkiin yhteensä puoli miljoonaa euroa.

- Hoksopoli jäi liian pieneksi ja vähin varoin toteutetuksi hankkeeksi. Nyt olisi tarkoitus hakea vakaampia olkapäitä investoreiksi. Täytyy vain uskaltautua muille markkinoille, toteaa Jari Piirainen.

Perhematkailukeskukseen esitetyt kaksi vaihtoehtoa ovat teemoiltaan erilaisia, mutta keskeistä niissä on se, ettei kumpaankaan ole tulossa perinteistä huvipuistoa. Mahdollisesti alueelle saadaan vierailevia huvipuistolaitteiden vuokraajia, mutta hankkeet liittyvät enemmänkin viihdekeskuksiin.

Nyt valmistunut konsulttitoimisto Pöyryn selvitys menee seuraavaksi omistajaohjausryhmän käsittelyyn ensiviikon maanantaina.

- Alkuvuodesta aletaan etsiä investoreita. Parin vuoden aikana olisi tarkoitus iskeä kuokka maahan, sanoo Jari Piirainen.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi