1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pietari

Pala Turkua keskellä Pietaria

Turku ja Pietari ovat vanhoja ystäviä. Turussa on Leningradinkatu. Vastaavasti Pietarista löytyy Turkukatu. Turku ja Pietari ovat olleet ystävyyskaupunkeja jo vuodesta 1953 lähtien.

Turkukadun varrella sijaitsevat kerrostalot ovat 1960-luvulta. Kuva: YLE / Simo Kymäläinen

Pietarin Turkukadulla kävelijää saattaa kohdata koti-Suomesta tuttu näky: sauvakävely on levinnyt 4,7 miljoonan ihmisen suurkaupunkiin. Turun ystävyysseuran puheenjohtaja Olga Milovidova kertoo tuoneensa ensimmäiset sauvat mukaansa Pietariin vuosituhannen vaiheessa. Jyväskylän yliopistossa jatko-opiskelijana vuonna 1998 ollut Milovidova ihmetteli ilman suksia, mutta sauvojen kanssa liikkuvia suomalaisia.

- Otin sauvat mukaan Pietariin ja nyt sauvakävelijöitä on yli 300. Pietarilaiset huomasivat, että sauvakävely on jotakin erinomaista ja erikoista, Milovidova kertoo.

Sauvakävelijöitä varten on Turkukadusta tarkoitus tehdä terveyspolku Turunpäivänä toukokuun lopussa.

Suomen Joutsen puistossa

Vuonna 1989 nimetty Turkukatu ja sitä vierustava Turkupuisto ovat noin parinkymmenen kilometrin päässä Pietarin keskustasta, 150 000 asukkaan lähiössä nimeltään Frunzen. Puistosta löytyy muun muassa lapsille seikkailupuisto ja pienoismalli Suomen Joutsenesta.

Olga Milovidovan mukaan pietarilaiset ovat hyvin kiinnostuneita kaikesta Turkuun liittyvästä. Ystävyysseurassa on hänen mukaansa noin viisi miljoonaa henkilöä.

- Eli jokainen pietarilainen on kuullut ja haluaa osallistua mihin tahansa Turkua koskevaan hankkeeseen. Meillä ei ole jäsenmaksua, ihmiset osallistuvat tapahtumiin, matkoihin ja luentoihin, Milovidova kertoo.