ITE-taidetta etsitään pitkin kyliä

Itseoppineden nykykansantaiteilijoiden kartoittaminen on loppusuoralla eteläisessä Keski-Suomessa. Maaseudun Sivistysliiton tekemien ITE-kartoitusten tarkoituksena on tuoda päivänvaloon omatoimisia taiteilijoita tavallisten taidepiirien ulkopuolelta.

kulttuuri
Keijo Hurmerinnan kierrätysromuteos
YLE Keski-Suomi

ITE-taiteilijat ovat itseoppineita taiteilijoita, joilla ei ole taidealan tutkintoa. Esimerkiksi koko elämänsä ajan taidetta omaksi ilokseen tehneen Keijo Hurmerinnan pihapiirin kierrätysromuteokset Korpilahdella täyttävät ITE-taiteen kriteerit.

- Kaikki tekeminen ei ole ITE-taidetta, osa on jo ammatillisia ja osa käsityöläisiä. Mutta esimerkiksi Korpilahdelta on muitakin hyviä löytöjä, sanoo hankekoordinaattori Nina Juurimaa Maaseudun Sivistysliitosta.

Osa ITE-taiteilijoisa ei edes halua itselleen ja töilleen julkisuutta, mutta Hurmerinta otti koordinaattorin yhteydenoton myönteisesti vastaan.

- Onhan se hyvä, että tämäkin taiteenala saa julkisuutta, kun tätä outsidertaidetta ei ole juurikaan arvostettu, Hurmerinta sanoo.

Hurmerinta ei usko koulutuksen vetävän taiteessa kovinkaan tarkkaa linjaa taiteilijoiden välille.

- Koulutus ei takaa hyvää taidetta, vaikka tästä on itsekukin minä mukaan lukien joutunut taistelemaan koulutetun taiteen kannattajien kanssa. Se on vähän miten kukin ajattelee, neutraali kanta taytyy ottaa ettei suututa ketään, Hurmerinta tuumii.

Lähteet: YLE Keski-Suomi