Päällystakki yhdistää Kotkan ja Kouvolan teatterit

Kotkan ja Kouvolan teatterit toteuttavat yhteisen näytelmän kevätkaudelle 2012. Yhteistyöstä haetaan keinoja ohjelmiston laajentamiseen ilman lisämenoja.

teatteritaide
Henrik Timonen ja Ilkka Laasonen
Teatterijohtajat Henrik Timonen ja Ilkka Laasonen uskovat yhteistyön kasvattavan teattereiden vetovoimaa.YLE / Antti Kolppo

- Omat rahkeet ei yksin riitä siihen siinä määrin kuin me itse toivotaan. Yhteistyöstä haemme lisävoimaa, linjaa Kotkan kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen.

Kouvolan teatterin johtajan Henrik Timosen mukaan yhteistyöstä haluaan irti myös paljon muuta kuin lisäresursseja.

- Sisällöllinen toisilta oppiminen ja ehkä vähän niin kuin rutiinien tuulettaminen, Timonen listaa tavoitteita.

Tuotantotiimi kasataan tasavertaisesti kummastakin teatterista. Harjoituskauden ensimmäinen puolikas vietetään Kotkassa ja toinen Kouvolassa. Samoin jaetaan myös esitykset. Näytelmän ensi-ilta nähdään Kotkassa 16. helmikuuta.

Rajun taloustahdin kuvausta

Yhteistyönäytelmäksi valikoitui Helsingin Ryhmäteatterissa pari vuotta sitten kantaesitetty Päällystakki.

Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän venäläiskirjailija Nikolai Gogolin tekstin pohjalta kirjoittama näytelmä arvostelee komedian keinoin huonontunutta työelämää. Ohjaajaksi valittu Kouvolan teatterin Kaija Viinikainen on näytelmävalinnasta innostunut.

- Tämä on yhdistelmä Gogolia ja Suomen talouselämää 60-luvulta näihin päiviin asti. Se näyttää kuinka nopealla rutistuksella maailma on muuttunut pienimuotoisesta globaaliin, jota kukaan ei tunnu hallitsevan. Se on hirveän tärkeää ja hauskaa, Viinikainen selvittää.

Näytelmä on myös tarpeeksi pienimuotoinen toteuttavaksi kahdessa kaupungissa. Näyttelijöitä on yhteensä seitsemän. Ainoastaan päähenkilö näyttelee vain itseään, muut saavat hoitaa useita rooleja.

- Etuna on, että näytelmä perustuu näyttelijäntyöhön, emmekä tarvitse valtavia lavastusrakenteita, Viinikainen lisää.

Itsenäisyys halutaan turvata

Uusien tuotantotapojen etsiminen on Suomen teattereissa arkipäivää, mutta kaupunginteattereiden välinen yhteistyö harvinaista ja haastavaa. Teatterit uskovat yhteisen näytelmän lisäävän niiden vetovoimaa.

Aika ajoin väläytelty teattereiden yhdistäminen ei johtajia kiinnosta.

- En mitenkään usko, että kahden teatterin kokoisuuteen löytyy toimivaa mallia edes hallinnon ja johdon osalta, Henrik Timonen toteaa ykskantaan.

Kotkassa ollaan samoilla linjoilla.

- On tärkeää muistaa, että teatteri on oman paikkakuntansa teatteri. Jos me rakennetaan yleisteatteri, niin sille käy helposti niin, ettei se ole kenenkään, eikä kiinnosta sitten enää ketään, Ilkka Laasonen uskoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Jenni Poranen