1. yle.fi
  2. Uutiset

Haja-asutusalueiden asukkaat edelleen hämillään jätevesiensä käsittelystä

Vaatimusten sekavuus ja tiedot puhdistamojen toimimattomuudesta pysäyttivät lähes tyystin pienpuhdistamohankkeet viime syksynä. Keväällä annettu uusi jätevesiasetus on selventänyt ja lieventänyt käsittelyn vaatimuksia, ja nyt asukkaiden innostus laitteiden hankintaan onkin hiljalleen viriämässä.

Kotimaan uutiset
Suodatuskenttää kaivetaan omakotitalon tontille.
YLE

Ripeimmät haja-asutusten asukkaat ovat jo päässeet kaivuutöihin uusien säännösten mukaisten puhdistuslaitteiden asennuksessa. Esimerkiksi Pohjanmaalla Isossakyrössä Paavo Perälä on jo kaivanut suodatuskenttää tontille. Ihan halpaa lystiä suodatuskentän kaivaminen ei ole.

- Kyllä kustannukset nousi sinne 6000 euron tietämille, kertoi Perälä.

Kaiken jätevesisekaannuksen jälkeen valtioneuvoston asetus keväällä selvensi vaatimuksia ja lievensi jätevesien puhdistusvaatimuksia. Monet olivat jo ehtineet hankkia pienpuhdistamoja, mutta sittemmin tullut muutos suosii maaperäkäsittelyä, joka on myös pienpuhdistamoa halvempi ratkaisu. Laitevalmistajien mukaan pienpuhdistamojen kysyntä onkin nyt vähäistä.

Ihmiset ovat vieläkin epätietoisia, ja mediakin saa osansa.

- Ihmiset ovat epätietoisia. Mediassa kerrottiin, että puhdistamot eivät toimi. Negatitiivinen tieto kohdistui pienpuhdistamoihin, kertoi johtaja Juha Kainulainen KWH Pipestä, Vaasassa.

Neuvojat kovan urakan edessä

Uusi jätevesiasetus koskee välittömästi kaikkea uudisrakentamista. Muiden ennen vuotta 2004 rakennettujen kiinteistöjen on täytettävä puhdistusvaatimukset vuoden 2016 maaliskuuhun mennessä. Suuren kohun jälkeen 68-vuotiaat vapautettiin velvoitteesta.

Ratkaisua odottaa noin 100 000 talouden jätevedet. Neuvojilla on kova työ vakuuttaa ihmiset järjestelmien toimivuudesta.

Virve Rinnola Kyrönmaan Hajajätevedet-hankkeesta kertoo, että jokainen järjestelmä kyllä toimii, kunhan oleelliset seikat otetaan huomioon.

- Jokainen järjestelmä toimii , kun se pannaan oikeaan paikkaan, käytetään oikein ja muistetaan huoltaakin oikein.

Kesämökkien jätevedet on ikääntyvienkin laitettava kuntoon. Vapautusta voivat hakea myös vaikeassa elämäntilanteessa olevat, kuten työttömät ja pitkäaikaissairaat.

Vapautusten hakeminen on kuitenkin ajankohtaista vasta uuden asetuksen siirtymäajan päättyessä, eli vuonna 2015 lopulla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi