1. yle.fi
  2. Uutiset

”Ylioppilasrahat kannattaa sijoittaa suomalaisyhtiöihin”

Ylioppilaat saavat pääosan lahjoistaan nykyään rahana. Sijoittaja Erkki Sinkko pelaisi tuoreena ylioppilaana varman päälle ja jakaisi lahjarahat kahteen pottiin. Nämä hän sijoittaisi kahteen suomalaiseen pörssiyhtiöön.

Kotimaan uutiset
Aamu-tv:n vieraana olivat sijoitusalan konkarit, pörssisäätiön hallituksen jäsen, professori Jarmo Leppiniemi sekä sijoittajana ja kolumnistina vuosikymmenten ajan tunnettu Erkki Sinkko.
Ylioppilasjuhlien suosituimpia lahjoja ovat shekit ja riihikuiva käteinen. Sijoitusalan konkarit Jarmo Leppiniemi ja Erkki Sinkko antoivat Aamu-tv:ssä vinkkejä niille, jotka haluavat lahjarahoistaan pidempiaikaista ja tuottoisaa hyötyä.

Nordean ekonomisti Anu Numminen arvioi, että tämän kevään ylioppilas saa keskimäärin lahjaksi yli tuhat euroa. Aamu-tv:n haastattelussa talouden asiantuntijat arvioivat, että summalla pääsee jo hyvin sijoitustoiminnan alkuun.

- Nykyään sijoittaminen on helppoa ja kustannustehokasta sähköisten palvelujen avulla. Tuhannella eurolla voi ihan hyvin aloittaa säästämisen arvopapereilla tai asp-tilille. Sen voi säästää myös omaa asuntoa kartuttavalle tilille tai säästötilin kautta kulutukseen, professori Jarmo Leppiniemi arvioi.

Sijoittaja Erkki Sinkko antaa konkreettisempia neuvoja.

- Ehdotan, että tuhat euroa jaetaan kahtia ja sijoitetaan kahteen suomalaiseen pörssiyhtiöön. Tämä on järkevä ratkaisu ja toimii, Sinkko vakuuttaa.

Hän neuvoo ostamaan esimerkiksi Nokiaa ja toista varmaa kohdetta, kuten Fiskarsia. Myös Leppiniemi kannustaa sijoittamaan alussa isoihin yhtiöihin, kun riskinsietokyky ei ole vielä korkealla.

- Sijoittamista kannattaa hajauttaa myös ajallisesti.

Kunnioita lahjan antajan toiveita

Monelle nuorelle ylioppilasjuhlat ovat ensimmäinen kohta, jolloin he saavat suuren summan rahaa käyttöönsä.

- Eletään vaihetta, jossa kaikki hankinnat ovat edessäpäin: opiskelu, asunto ja muut. Tarvitaan vastuuta ja rahankäyttöä, Leppiniemi toteaa.

Sinkko pohtii, pitääkö nuoren heti saada auto, stereot ja ulkomaanmatka.

- Voisiko näitä vähän lykätä, sijoittaa rahat pörssiin ja sen jälkeen hankkia vähän paremman auton ja paremman ulkomaan matkan.

Leppiniemen mukaan kannattaa kuitenkin opetella suhtautumaan rahaan luontevasti.

- Ei se ole pelkkää kärsimystä ja kieltäytymistä. Minusta voisi noudattaa vanhaa metsästäjän sääntöä eli kunnioittaa saalista. Voi miettiä, mitä lahjan antaja on halunnut. Toiset ovat halunneet, että rahalla voi turvata tulevaisuuden. Toiset ovat ehkä halunneet, että sillä hankitaan kirja tai koru. Se kannattaa muistaa lahjasta kiittäessään, Leppiniemi neuvoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi