Homoparit tervetulleita kirkon hääyöhön Turussa

Piispainkokouksen helmikuussa antamat rukousohjeet jakavat mielipiteitä Turun seurakunnissa. Suvaitsevaisin on Henrikinseurakunta, joka valmistautuu rukoilemaan samaa sukupuolta olevien rekisteröityjen parien puolesta elokuisessa hääyötapahtumassa.

Kotimaa
Vihkisormusta asetellaan nimettömään.
Touko Yrttimaa / Yle

Turun seurakunnissa rukoiluohjeet tuntuvat jakavan mielipiteitä. Yksi on puolesta, toinen on vastaan, yksi ei osaa sanoa kantaansa, kun tilannetta ei ole tullut vastaan.

Joviaalin seurakunnan maineessa olevassa Mikaelinseurakunnassa ei vielä yhtään pyyntöä ole tullut, mutta kirkkoherra Jouni Lehikoinen ei lämpene asialle. Henrikinseurakunnassa taas on järjestetty jo useita sateenkaarimessuja eikä rukousongelmaa ole.

Henrikinseurakunnan kirkkoherra Heikki Mäntylällä ei ole mitään samaan sukupuolta olevien parien puolesta rukoilua vastaan, eikä hänen seurakuntansa työntekijöilläkään.

– Me olemme varautuneet siihen, että sellaisia pyyntöjä tulee - toistaiseksi sellaisia ei ole tullut, sanoo Mäntylä.

Henrikin hääyötapahtumassa ei erotella pareja

Henrikinseurakunnan tulevassa Hääyö Tähkäpuistossa -tapahtumassa elokuussa vihitään pareja oikein urakalla. Mäntylä kertoo, että seurakunta on varautunut siihen, että tuossa tapahtumassa puolestarukoilupyyntöjä tulee.

– Toki me pyydämme nähdä rekisteröimispaperin, sillä vastaavasti aviopareilla vastaava paperi on se avioliiton esteiden tutkinta, valistaa kirkkoherra Heikki Mäntylä.

Mikaelinseurakunnassa ei lämmetä

Mikaelinseurakunta on niittänyt mainetta joviaalina ja suvaitsevana seurakuntana, mutta kirkkoherra Jouni Lehikoinen myöntää, että tässä tulee raja vastaan.

– Pyyntöjä ei meille vielä ole tullut, mutta en minä kyllä lämpene tälle ajatukselle. En usko, että kukaan meidän seurakunnastamme siihen suostuisi, sanoo Lehikoinen.

Salossa ollaan odottavalla kannalla

Salon vt. kirkkoherra Pertti Hell ei kirkkoherranvaalien keskellä ota asiaan minkäänlaista kantaa.

– Ei ole kukaan kysynyt, emmekä ole ehtineet henkilökunnan kanssa asiasta keskustelleet. Käydään nyt nämä vaalit ensin ja katsotaan sitten, miten menetellään, jos kysyntää on, sanoo pian eläkkeelle jäävä Hell Salon seurakunnasta.

Raisiossa rukoillaan jos pyydetään

Lääninrovasti, pappisasessori Pertti Ruotsalo on Raision kirkkoherra. Hän ei näe mitään ongelmaa samaa sukupuolta olevien parien puolesta rukoilemisessa.

– Kirkossa me olemme valmiita rukoilemaan kaikkien puolesta, jotka sitä pyytävät. Tosin Raisiossakaan ei ole vielä yhtään pyyntöä tullut, mutta varmasti niitäkin tulee, arvelee Ruotsalo.

Ohjetta voidaan tulkita vapaasti

Piispainkokous antoi rukoiluohjeet, mutta piti silti vapaaehtoisuutta tärkeänä kirkon yhtenäisyyden takia.

Piispat korostivat, että kyseessä ei ole avioliiton vihkimiseen rinnastuva kirkollinen toimitus. Rukoksessa ei käytetä avioliiton vihkimiseen tai sen siunaamiseen kuuluvia erityisiä osia.

Rukous voidaan toteuttaa yksityisesti tai yhteisöllisesti siten kuin asianomaiset yhdessä sopivat. Kirkon käytöstä päätetään seurakunnissa paikallisesti.

Lähteet: YLE Turku