Kieku-palkinto Oili Tanniselle

Kuvittajat ry on jakanut Kieku-, Kaiku- ja Kukko-kuvituspalkinnot. Kaiku-palkinnon sai Jussi Kaakinen, Kukko-palkinnon Carlos Da Cruz.

kirjallisuus
Kansi Olli Tannisen Nunnu-kirjasta.
Olli Tanninen / Otava

Kieku-palkinnon voittaja Oili Tanninen on julkaissut urallaan yli 20 kirjaa, sekä tehnyt useita tv-animaatioita Yleisradiolle. Tunnetuimpia näistä ovat hänen Miiru- ja Nunnu-sarjansa. Tanninen alkoi tehdä kuvituksia aikana, jolloin suomalainen lastenkirjakuvitus oli vähäistä.

Ensimmäinen kirja, Miiru menee kalaan (1961), syntyi Tannisen omien lasten viihdykkeeksi perheen asuessa Moskovassa. Pula taiteilijatarvikkeista sai Tannisen käyttämään käsillä olevia materiaaleja: revittyä ja leikattua väripaperia. Näin syntyi moderni, graafinen kuvitustyyli, joka näyttää rohkealta ja raikkaalta vielä 50 vuotta myöhemminkin.

Lastenkirjoja ja kirjankansia

Kaiku-palkittu Jussi Kaakinen on kuvittanut mm. tieto- ja lastenkirjoja sekä kirjankansia ja tehnyt lehtikuvituksia ja sarjakuvia. Hänen kuvittamiaan teoksia ovat mm. Suomen lasten historia -kirja, Sarasvatin hiekkaa -sarjakuva-albumi ja Taro maan ytimessä -kuvakirja. Kaakinen on palkittu muun muassa Sarjakuva-Finlandialla vuonna 2009.

Kuvittaminen sijaitsee Kaakisen mukaan taiteen ja graafisen suunnittelun välimaastossa. Lähtökohtana on aina teksti, jota kuvitetaan.

-Tekstin ja kuvan yhteen sovittaminen kuvittajan työn ydintä. En tiedä, haluaako tätä työtä tehdäkään, jos ei pidä siitä, että pääsee tekemään tekstistä tulkintaa. Kuvittaja ei ole sinänsä vapaa taiteilija, Kaakinen sanoo.

Kaakinen ottaa esimerkiksi Taro maan ytimessä -kuvakirjan, jota työstäessään hän teki yhteistyötä kirjailija Timo Parvelan kanssa.

- Ikään kuin juonimme jo etukäteen kirjailijan kanssa, millainen tunnelma kirjassa voisi olla, Kaakinen kertoo.

Oppikirja- ja lehtikuvituksia

Kukko-palkinnon saanut Carlos Da Cruz on opiskellut Ranskassa kuvataiteita, graafista suunnittelua ja sarjakuvaa. Kymmenvuotisen uransa aikana hän on tehnyt oppikirjankuvitusten lisäksi myös lehtikuvituksia ja sarjakuvia useille kustantamoille ja julkaisijoille Suomessa ja Ranskassa.

Palkinnonsaajan valitsi tänä vuonna kirjailija-kuvittaja Maikki Harjanne. Palkintoperusteluissa Harjanne kuvailee Da Cruzin tyyli moderniksi ja selkeäksi. Hän toteaa myös että ”huumorillaan kuvitus innostaa surkeankin oppilaan tiedon huikeaan maailmaan”. Harjannetta kiehtoi erityisesti Treeni-kirjaston matematiikan vihko:

- Oppilaiden nähdessä kannen kuulen heidän kiljaisunsa ”Mä oon toi! Ja mä toi! Ja sit ne on kavereita, jooko?”, Harjanne kuvailee.

Carlos Da Cruz kertoo itse, että piirtäessään hän miettii aina vastaanottajaa eli lapsia.

- Mietin, millaisia ajatuksia lapsille voisi tulla mieleen kuvia katsellessa, Da Cruz sanoo.

Palkintojen arvo on 5000 euroa.

Lähteet: YLE Uutiset, Radion kulttuuriuutiset / Marija Skara