1. yle.fi
  2. Uutiset

El País: Espanjan vihanneskauppa lamaantunut

Pelko tappavaa bakteeria kohtaan on lamaannuttanut espanjalaisten vihannesten viennin, kirjoittaa espanjalainen sanomalehti El País verkkosivuillaan. Vihannesten vienti on loppunut ainakin Keski-Eurooppaan, Venäjälle ja Iso-Britanniaan. Lehden mukaan Espanja aikoo vaatia Euroopan unionilta vahingonkorvauksia.

Ulkomaat
Espanjan maatalousministeri maistaa kurkkua viljelijät ympärillään.
Espanjan maatalousministeri Clara Aguilera vieraili 30. toukokuuta Miguel Cazorlan (vas.) viljelmillä.Carlos Barba / EPA

El País -lehden mukaan espanjalaisten vihannesten vienti ulkomaille on käytännössä lamaantunut ja maan koko vihannestuotanto kärsii epäilystä, jonka mukaan espanjalaiset kurkut olisivat saastuneita.

15 saksalaisen epäillään kuolleen EHEC-bakteeriin. Saksan terveysviranomaisten mukaan tartunnan alkuperää ei ole pystytty selvittämään.

Venäjä on kieltänyt kaikkien espanjalaisten vihannesten tuonnin maahan. Muun muassa Itävalta, Tsekki, Belgia ja Saksa ovat rajoittaneet vihannesten tuontia vain osittain. Pelko bakteerin espanjalaisesta alkuperästä on vaikuttanut myös joidenkin kevään hedelmien, kuten persikoiden ja nektariinien vientiin.

Vihanneskriisi on koetellut etenkin Almeríaa ja Granadaa. Esimerkiksi kurkun suurin viejä, Almerían maaseutu, on kärsinyt torstain jälkeen arviolta 43 miljoonan euron tappiot.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi