Ikeoiden räjähdysten syy selvisi

Ikean tavarataloissa sattuneiden räjähdysten syy on selvinnyt. Viranomaisten mukaan räjähdykset johtuivat ilotulitteista tehdyistä ansapommeista. Myös Ikean tiedottaja on vahvistanut tämän räjähdyksen syyksi.

Ulkomaat
Ambulanssi ja poliisiautoja iltahämärässä Ikean ulkopuolella Hollannin Eindhovenissa.
Ambulanssi ja poliisiautoja iltahämärässä Ikean ulkopuolella Hollannin Eindhovenissa.Bernt Jansen / EPA

Kaksi Ikea-kalustetavarataloa jouduttiin maanantaina tyhjentämään Hollannissa ja Belgiassa räjähdysten takia. Myös Ranskassa Lillen lähellä sijaitsevassa Ikeassa räjähti.

Ensimmäinen räjähdyksistä tapahtui Belgiassa Gentissä sijaitsevassa Ikeassa. Heti pommiuhkauksen tulon jälkeen tavaratalossa oleva herätyskello räjähti. Kahden Ikean työntekijän kerrottiin saaneen räjähdyksessä korvavaurioita, muiden ei ole kerrottu loukkaantuneen. Poliisi evakuoi tavaratalosta 250 ihmistä läheiseen hotelliin ja tutki sen tilat.

Myöhemmin maanantaina räjähti Hollannin Eindhovenissa sijaitsevan Ikean ulkopuolella oleva roskapönttö. Hollannin poliisi tyhjensi tavaratalon.

Eri maiden poliisiviranomaiset tutkivat pommien asettajien motiiveja ja mahdollisia yhteyksiä niiden samanaikaisuuden vuoksi. Toistaiseksi pommien asettajien motiivit on epäselviä.

Vuonna 2002 Hollannin poliisi löysi kahdesta Ikean tavaratalosta pommin. Pommiuhkauksia Ikea on Hollannissa saanut useamminkin ja kaksi vuotta sitten poliisi pidätti seitsemän ihmistä terroristi-iskun suunnittelusta, jonka yhtenä kohteena oli Amsterdamissa sijaisteva Ikea.

Pommiuhkausten kohteeksi Ikeat ovat kelvanneet muuallakin Euroopassa, muun muassa Britanniassa ja Puolassa.

Lähteet: AP, AFP