Hyppää sisältöön

Kala pysyy tuoreena kymmenen päivää

Tuore kala tuoksuu tuoreelle kalalle. Tämän nyrkkisäännön perusteella kuluttaja voi päätellä, mitä kalatiskiltä ostaa. Myös kidusten väristä voi nähdä kalan tuoreusasteen. Tärkeintä kalan matkalla pyydyksestä kuluttajan pöytään on se, ettei kylmäketju katkea.

Kuva: YLE

Kun kala on pyydystetty, se pitää heti asianmukaisesti jäittää.

Kalan tuoreuden säilyminen vaihtelee myös sen mukaan onko kala suolistettu vai pieni kala, jota ei suolisteta.

- Kyllä kala säilyy tuoreena sen kymmenen päivää edellyttäen, että se heti pyydystyksen jälkeen käsitellään oikein eli laitetaan jäihin, kertoo eläinlääketieteen tohtori Lauri Merivirta.

- Kalaan ei tarvitse lisätä mitään säilöntäaineita tai vastaavaa. Kylmäketjun katkeamattomuus riittää kalan kohdalla.

Väri ja haju kertovat kalan tuoreudesta

Kuluttajalla on mahdollisuus todeta kalatiskillä onko kala tuore vai ei. Metodit siihen eivät ole ajan kuluessa juurikaan muuttuneet.

- Jos kalassa on kidukset jäljellä, niin kirkkaan punaiset kidukset kertovat, että kala on tuore. Pienimmissä kaloissa rikkoutuneet mahat kertovat, että kala ei ole ihan uutta, Merivirta opastaa.

- Väri ja haju kertovat kalan tuoreudesta aika paljon. Tuore kala haisee tuoreelle kalalle. Sitten, kun se vanhenee, niin se rupeaa haisemaan kalalle ja sitten myöhemmin siihen tulee pilaantuneen kalan haju.