Vuoden rauhanturvaaja on vääpeli Esa Ek Hattulasta

Hattulasta kotisin oleva, Afganistanissa palvellut vääpeli Esa EK on valittu Vuoden rauhanturvaajaksi. Vääpeli Ek osoittanut erityistä ammattitaitoa palvelustehtävissään sen kaikilla osa-alueilla, perustelee Suomen Rauhanturvaajaliitto valintaansa.

Kotimaa
Vääpeli Esa Ek
Vääpeli Esa Ek kotiutui Afganistanista maaliskuussa.Suomen Rauhanturvaajaliitto

Suomessa Puolustusvoimien palveluksessa työskentelevä 39-vuotias Esa Ek on Afganistanissa palvellut suomalaisen kriisinhallintajoukon (SKJA) yhteyshenkilönä Afganistanin kansallista armeijaa kouluttavassa OMLT-ryhmässä (Operational Mentoring and Liaison Team) Maimanassa.

Ekin ammattitaito on vaikuttanut huomattavasti koko hänen joukkonsa tehtävien onnistumiseen vaativissa olosuhteissa, jatkaa Rauhanturvaajaliitto perustelujaan.

Viime vuoden syyskuun 24. päivä tapahtuneessa itsemurha-ajoneuvon iskussa Ek toimi ajoneuvon kuljettajana. Hän esti iskun onnistumisen ja pelasti sekä oman että palvelustovereidensa hengen.

- Tiesin tarkalleen, mitä tehdä, kun näin potentiaalisen itsemurhapommittajan suuntaavan autonsa kohti ajoneuvomme keulaa. Niitä tilanteita oli harjoiteltu jo kotimaassa ja koulutus jatkui Afganistanissa. Tärkeintä on pysyä koko ajan valppaana, aiemmin Kosovossa palvellut Ek toteaa.

Vuoden Rauhanturvaaja valittiin nyt neljännen kerran.

Lähteet: YLE Häme