Ilkkala: "Kaupunginhallitus ei tehtäviensä tasalla, päättäjät suojelevat toisiaan"

Teknologiakeskus Innoparkin vaikeuksista näkyy julkisuuteen vasta jäävuoren huippu, sanoo hämeenlinnalainen yrittäjä Kari Ilkkala. Ilkkala vaatii erityistarkastusta Innopark-konserniin. Hänen mukaansa kaupunginhallituksen on pitänyt tietää tilanteesta tai muuten hallitus ei ole ollut tehtäviensä tasalla. Ilkkala otti Innopark-riskit esille jo noin vuosi sitten eikä aio jättää asiaa sikseen.

kaupunginhallitukset
Innopark-rakennus Hämeenlinnassa

Innoparkissa olisikin pikaisesti tehtävä erityistarkastus yhtiöiden hallinnon ja talouden osalta ennen kuin Hämeenlinnan kaupunki laittaa lisärahaa Innoparkin unelmahöttöihin. Näin sanoo Innoparkin ongelmat viime vuonna esille ottanut Kari Ilkkala.

Ilkkalan mukaan hämeenlinnalaiset päättäjät eivät ole olleet taloudellisten riskien suhteen ajan tasalla ja lisäksi vaikuttaa siltä, että päättäjät ovat suojelleet toisiaan asiassa jo pitkään.

- Innoparkin asioita ei selvitetä vielä tarpeeksi tarkasti. Lehdessä uutisoitiin, että yhtiökokous ei voi tehdä mitään päätöksiä ja kaupunginhallitus pyysi Innoparkilta itseltään selvityksiä talousepäselvyyksistä. Ilmeinen päätös, joka yhtiökokouksen pitäisi tehdä, olisi erityisen tarkastuksen järjestäminen koko Innopark-konsernissa. Siinä tarkastettaisiin sekä koko hallinto että taloudenpito kaikkien konsernin yhtiöiden osalta, vaatii Ilkkala.

"Huuhaatoimintaa" ei pidä jatkaa

Ilkkalan mukaan tässä näkyy nyt vasta jäävuoren huippu.

- Jatkon kannalta oleellista nyt olisi se, että nyt kaikki vastuut pitää selvittää ja realisoida. Sellainen toiminta, että nyt tyhjennetään piikki välillä ja sitten jatketaan samaa huuhaatoimintaa, se vain lisää kaupungin vastuita jatkossa, hän sanoo.

Ilkkala kritisoi erityisesti hanketoimintaa, mutta löytää korjattavaa myös kiinteistöliiketoiminnasta.

- Kaksi keskeistä osa-aluetta on kiinteistöliiketoiminta, jossa ilmeisesti on vastuisiin nähden ylimitoitetut tasearvot, niin ne alaskirjaukset pitäisi nyt tehdä ja siirtää kiinteistöliiketoiminta esimerkiksi kaupungin oman strategian mukaisesti Kantolan kiinteistöihin, ja pyörittää sitä omana toimintanaan. Siihen ilmeisesti on ihan hyvät edellytykset olemassa.

- Sitten tämä hanketoiminta, siihen liittyvät liiketoimintasuunnitelmat ovat nyt ihan samanlaista unelmahöttöä kuin tähänkin asti, eli jatko ei näytä siinä suhteessa yhtään paremmalta.

- Pitäisi tarkkaan selvittää todelliset hankkeet, joista on jotakin kassavirtaa tulossa, ja mikä on niitä vastaava kulurakenne. Jos ei ole selvästi laskelmilla osoitettavissa, että tulorakenne tulevaisuudessa pystyisi kattamaan näistä edelleen liian suurista vastuista aiheutuvat kulut, toiminta pitäisi vetää alas ja keskeneräiset hankkeet vetää esimerkiksi Kehken tai jonkin muun sopivan organisaation toiminnaksi, Ilkkala sanoo.

"Työpaikkaparkki ei tienaa toimeentuloaan"

Ilkkala sanoo, että tässä prosessissa työpaikkoja luultavasti häviäisi, mutta hän kysyy myös "onko kaupungin ja veronmaksajien intresseissä pitää yllä työpaikkaparkkia joka ei pysty omaa toimeentuloaan tienaamaan".

- Jos ajatellaan, että tällaisissa liiketoiminnan kehittämishankkeissa on liiketoiminnan edellytyksiä, ja että Innoparkissa on edes joitakin ihmisiä töissä, joilla on liiketoimintaosaamista, niin hehän voivat sellaista toimintaa tarjota yksityisen liiketoiminnan puitteissa alueen yrityksille.

- Nyt pitää tiukasti kaupungin kysyä itseltään, että tuottaako Innopark alueen yrityksille sellaista lisäarvoa. Tosiasiahan on se, että näistä kehitysrahoista päältä menee tämä Innoparkin liikevaihto. Jääkö se raha todella alueen yritysten hyödyksi vai pyöritetäänkö sillä vaan muutaman kymmenen hengen organisaatiota, se ei voi olla itsetarkoitus.

Suojelevatko päättäjät toisiaan?

Ilkkala kertoo, että joutui noin vuosi sitten muista syistä lukemaan kaupungin esityslistoja ja päätösasiakirjoja ja hän alkoi kiinnittää huomiota esittelytekstien "hyvin omituiseen" muotoon verrattuna yrityksestä saatavilla oleviin todellisiin tietoihin.

- Esimerkiksi kun tänään (tiistaina) luetaan lehdestä, että ei ole tiedetty esimerkiksi joidenkin investointirahojen väärinkäyttöä, niin sehän on aivan naurettava väite. Ettäkö Innopark-yritys olisi kokoonsa nähden merkittäviä investointirahoja hakenut ja sitten hallitus ei missään vaiheessa seuraisi, että mihin niitä rahoja käytetään? Ei esimerkiksi keskusteltaisi, että jokos se halli on noussut, ja käytäisi katsomassa, tai oltaisi kiinnostuneita, että miten tämä investointiohjelma etenee? Sellainen on ihan tyhjää puhetta, Ilkkala jyrähtää.

- Se, että kaupunginhallitus tässä vaiheessa ottaa linjan, että nyt me otetaan tähän tiukka ote, niin tämä on ihan valkopesua. Kaupunginhallituksella on ollut tästä asiasta tieto jo pitkän aikaa, on täytynyt olla, ja jos ei ole, kaupunginhallitus ei ole tehtäviensä tasalla, moittii Ilkkala.

Tässä on siis jonkin aikaa suojeltu joitakin henkilöitä?

- Pitkän aikaa.

- Mielenkiinnolla seuraan miten asia etenee, ja itse olen käynnistämässä tiettyjä toimenpiteitä tämän asian selvittämiseksi, jos ei kaupunki niitä tee.

Teknologiakeskus Innopark sijaitsee Hämeenlinnan Hattelmalassa moottoritien ja valtatie kymmenen tuntumassa. Alueella sijaitsee myös Hämeen ammattikorkeakoulun keskeisiä tiloja.

Lähteet: YLE Häme