1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sipoo

Sipoon keittäjät pahassa liemessä

Akuutti koulukeittiöpula Sipoossa saattaa ratketa vielä tämän vuoden aikana, sillä korvaavia tiloja on viimeinkin alettu suunnitella. Sipoo menetti valmistuskeittiötilansa Helsingille alueluovutusten yhteydessä pari vuotta sitten.

Sipoo
YLE

Sipoonlahden koulun keittiössä on heti aamusta jo täysi tohina päällä. Omien ruokailijoiden lisäksi keittiöllä on ruokittavana yli 800 nälkäistä suuta neljässä muussa koulussa ja viidessä päiväkodissa.

Annoksia tehdään kolminkertainen määrä kapasiteettiin nähden ja seinät alkavat tulla vastaan.

Salaattien kimpussa painiva ravitsemistyöntekijä Jaana Uusikumpu kertoo, että ahtaus alkaa pikkuhiljaa ahdistaa.

- Kyllä se käy meidän kaikkien hermoon, menee työaikaa ihan hukkaan kaikennäköiseen väistelyyn. Koko ajan on joku astia kädessä eikä tiedä mihin sen laittaa, kun ei yksinkertaisesti ole tilaa.

Tarvitaan kokonaan uusi valmistuskeittiö

Koko kunnan alueella tehdään lähes tuplasti enemmän annoksia keittiöiden valmiuksiin nähden ja siihen on puuttunut jo työsuojelukin.

Lukkarin koulun keittiön laajennus helpottaa tilannetta hieman, sanoo ruokapalvelupäällikkö Birgit Mäkilä Sipoon kunnasta.

- Se tuo helpotusta nimenomaan tälle Nikkilän alueen tilanteelle. Laajennuksesta saadaan samalla väistötiloja terveyskeskuksen keittiön saneerausta varten, mutta Söderkullan alueelle tällä ei kyllä saada helpotusta.

Ongelmat alkoivat pari vuotta sitten, kun Sipoo menetti uuden, 1 500 annoksen valmistuskeittiön Sakarinmäen koulun mukana Helsingille. Siitä asti on ollut puhetta uudesta keittiöstä, mutta siihen ei ole ollut varaa.

- Jos kerran päättäjät ovat sitä mieltä, että ruokaa tehdään tämän kunnan rajojen sisäpuolella, niin keittiö pitää silloin olla tai sitten se tarkoittaa sitä, että ruoka tuodaan jostakin muualta ja valmistetaan jossakin muualla, Mäkilä toteaa.

Päätös uudesta keittiöstä vuoden lopulla

Tilannetta ei ainakaan helpota se, että Sipoo saa nyt vain murto-osan toivomastaan aluemenetyskorvauksesta. Silti uudelle keittiölle on vilautettu jo ainakin pilkahdus vihreää valoa. Valtuusto päättää keittiön rahoituksesta vuoden lopulla.

Birgit Mäkilä arvioi hyvin varovaisesti, että jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, voisi etelä-Sipoossa olla uusi valmistuskeittiö ehkä vuonna 2013 - 2014. Uusi keittiö olisi tarkoitus rakentaa kerralla sen kokoiseksi, että se riittäisi pitkälle tulevaisuuteen.

- Tällä hetkellä etelä-Sipoon alueen valmistusmäärä on 1 500 - 1 600 annosta ja jos sinne saataisiin 5 000 annoksen keittiö, niin olisihan se hirvittävä helpotus eli silloin sinne jäisi myös sitä kasvuvaraa tulevaisuutta varten, kun asiakasmäärät odotetusti kasvavat, Mäkilä ynnäilee.

Uutta keittiötä odotellessa ahtaudesta selvitään hyvällä asenteella.

- Minulla on niin mainio työporukka täällä, huumorilla me teemme tätä ja elämme toivossa, että vielä me jonain päivänä saamme uuden keittiön, naurahtaa ravitsemisesimies Christina Lönnholm.

Lähteet: YLE Helsinki / Hanna Myllys

Lue seuraavaksi