Pakurikääpä on rohto moneen vaivaan

Pakurikääpää on käytetty satojen vuosien ajan lääkitsemään yhtä jos toistakin vaivaa. Vaikka pakurikääpä on Suomessa elintarvikkeena yhä kielletty, tutkija Panu Halme puolustaa pakurikäävän terveysvaikutuksia.

Kuva: YLE / Juha Vauhkonen

Suomessa kasvaa noin 230 kääpälajia. Pakurikääpä syntyy koivun runkoon ja se on helppo erottaa muista käävistä. Pakurikääpä ei kuitenkaan ole varsinaisesti kääpä vaan sen aiheuttama kasvannainen. Pakurikääpä synnyttää koivun runkoon mustan, röpelöisen möykyn.

- Pakurikääpä on helppo tunnistaa, sillä se on niin omalaatuisen näköinen. Se voi olla myös hivenen pelottava ilmestys, Jyväskylän yliopiston tutkija Panu Halme kuvailee.

Halme puolustaa pakurikäävän terveyshyötyjä, vaikkei niistä ole tarkkoja tieteellisiä todisteita.

- Selvää on, että pakurikäävässä on monenlaisia yhdisteitä, jotka voisivat toimia lääkkeenä. Kyllähän monet nykyisinkin käytettävistä lääkkeistä on ihan vastaavia tuotteita. Kuuluisimpana niistä penisilliini, joka on käytännössä homesieni. Miksei silloin joku muukin sieni voisi toimia lääkkeenä ja tepsiä hyvin monenlaiseen vaivaan, Halme toteaa.

Vuosisatoja käytetty rohto

Pakurikääpää on käytetty lääkkeenä satojen vuosien ajan, slaavilaisissa maissa ehkä jopa tuhansia vuosia.

- Erityisesti Karjalassa pakurikäävällä on hoidettu monenlaisia vaivoja aina lapsettomuudesta ja flunssasta syöpään. Kaikkiin vaivoihin se ei varmasti vaikuta, mutta totta on, että joihinkin vaivoihin pakurikääpä voi tepsiä. Kansanlääkkeissä on aina sellainen puoli, että ne eivät varmastikaan tehoa kaikkiin vaivoihin joihin niiden uskotaan tepsivän.

Panu Halme väläyttää, että pakurikäävästä voisi mahdollisesti olla hyötyä jopa syövän hoidossa.

- Pakurikäävässä on antioksidanttisia aineita sekä sellaisia syöpää ja kasvaimia vastustavia aineita, jotka voivat hyvin tepsiä infektioihin ja miksei syöpääkin.

Hunaja makeuttaa pakurikääpäteen

Pakurikäävästä voi keittää muun muassa teetä.

- Monet juovat pakurikääpätettä lähes päivittäin ja pitävät sitä hyvinkin tepsivänä aineena, Halme sanoo.

Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Halme on luennoinut opiskelijoille pakurikäävästä. Luenoilla on järjestetty pakurikääpäteemaistiaisetkin.

- Pakurikääpäteessä on aika mieto, mutta hivenen makea maku. Jotkut maustavat teen esimerkiksi hunajalla tai kardemummalla. Pakurikääpäteestä aistii kyllä sienen maun eivätkä kaikki siitä pidä.

Pakurikääpä on kääpä, joka tappaa puita. Miten puille vahingollinen sieni voi olla hyödyllinen ihmiselle?

- Lahottajasienillä ja puilla on jatkuva kemiallinen sota käynnissä. Se, mikä on vahingollista puille, ei välttämättä ole vahingollista ihmiselle. Pakurikäävässä on kymmeniä tai satoja vaikuttavia aineita, joiden kaikkia vaikutuksia ei tunneta. Sen takia valtio joutuu kieltämään pakurikääpätuotteet eikä sitä olla hyväksytty lääkkeeksi tai elintarviikkeeksi.

Pakurikäävän kerääminen puiden rungoista ei ole jokamiehenoikeus. Keräämiseen on pyydettävä metsänomistajan lupa.