WHO yhdisti ensi kertaa kännykät ja syövän

Maailman terveysjärjestö WHO on ensimmäistä kertaa luokitellut kännykänkäytön mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi. WHO:n syöpätutkijat sanovat, että käyttö saattaa lisätä aivosyövän riskiä.

Ulkomaat

Luokittelu on seurausta projektista, jossa tutkijat kävivät läpi kaiken saatavilla olevan tieteellisen tutkimuksen kännykänkäytöstä.

WHO:n syöpätutkimusviraston kokouksessa 31 tiedemiehen työryhmä päätyi tulokseen, että tähän mennessä kertyneen tieteellisen tiedon nojalla matkapuhelimien käyttö pitää luokitella mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi.

Aiemmin WHO on sanonut, että kännykän käytön ja syövän yhteyksistä ei ole todisteita. Edelleenkin WHO sanoo, että lopullinen vastaus mahdollisesta yhteydestä vaatii vielä pitkällisiä ja yksityiskohtaisia tutkimuksia.

WHO:n asiantuntijat suosittavat, että mahdollisen altistumisen vähentämiseksi kännykänkäyttäjiä käyttäisivät hands-fee-laitteita kuten kuulokemikrofoneja ja suosisivat tekstiviestejä.

WHO luokittelee kännykänkäytön laajaan mahdollisen karsinogeenisyyden luokkaan, johon kuuluvat myös muun muassa bensamoottoreiden pakokaasupäästöt, lyijy, kahvi ja kemiallinen pesu.

Muita luokituksia ovat karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava, todennäköisesti karsinogeeninen, mahdoton luokitella ja ei-karsinogeeninen.

Teollisuus: ei vielä todisteita

Teollisuuden edustajat ovat jo kyseenalaistaneet WHO:n arvion merkittävyyden. Langatonta tekniikkaa valmistavaa teollisuutta edustavan CTIA-järjestön mukaan WHO:n raportti ei vielä tarkoita, että kännykänkäyttö tosiaan aiheuttaisi syöpää.

Teollisuuden edustajat muistuttivat, että WHO on aiemmin luokitellut myös kahvin ja säilötyt vihannekset mahdollisesti syöpää aiheuttaviksi.

Matkapuhelimia on maailmassa nykyään noin viisi miljardia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters