1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä pidätti Politkovskajan murhasta epäillyn

Venäjällä on pidätetty henkilö epäiltynä toimittaja Anna Politkovskajan murhasta. Tshetshenialainen Rustam Mahmudov pidätettiin Tshetsheniassa tiistain vastaisena yönä epäiltynä Politkovskajan ampumisesta vuonna 2006. Mahmudov on ollut aiemminkin yksi murhan epäillyistä. Venäjä on vahvistanut pidätyksen.

Ulkomaat

Pidätyksestä kertoi Politkovskajan perheen asianajaja. Mahmudov pidätettiin vanhempiensa omistamasta talosta.

Venäjän murhantutkintakomission mukaan Mahmudov kuljetetaan Moskovaan lisätutkintaa varten. Asianajaja pitää todennäköisenä, että puolustus käyttää avaintodisteena videonauhaa, jolla yritetään todistaa, ettei kuvissa näkyvä henkilö ole Mahmudov.

Mahmudovin ja hänen veljiensä Dzhabrailin ja Ibragimin sekä entisen poliisin Sergei Hadzhikurbanovin yhteyksiä murhaan on tutkittu vuosikausia. Veljet ja poliisi olivat pidätettyinä, mutta vapautettiin todisteiden puuttuessa vuonna 2009.

Anna Politkovskaja murhattiin 7.10. 2006 kotitalonsa rappukäytävässä Moskovassa. Hänet tunnettiin tutkivana journalistina ja ihmisoikeuksien puolustajana sekä Tshetshenian sodan ja Venäjän hallituksen arvostelijana.

Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi maan tekevän kaikkensa murhan selvittämiseksi, mutta muu maailma on suhtautunut lupauksiin epäilevästi. Länsimaissa on arveltu, että murha olisi ollut jopa Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n tilaama. Myös Suomessa Politkovskajan murha tuomittiin laajasti ja näkyvästi.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi