1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkijat tyrmäävät kaavaillun biopankkilain

Suomeen kiirehdittyjen biopankkien on tarkoitus tehostaa syöpätutkimusta, mutta vireillä oleva laki tekee työn tutkijoille hankalaksi.

Kotimaan uutiset

Uudessa laissa pelkkä luovuttajan antama lupa näytteen tutkimuskäyttöön ei riitä, vaan esimerkiksi kudosnäytteen luovuttaja pystyisi vaikuttamaan, missä tutkimuksessa mitäkin näytettä saisi käyttää. Halutessaan hän voisi myöhemmin vetää näytteensä tutkimuksesta pois.

- Tämä on aika kova vaatimus. Se merkitsisi sitä, että jos näytteelle syntyy myöhemmin joku tarve, sitä varten pitäisi kysyä erikseen lupa. Jos näytteet ovat monen eri luvan hakemisen takana, tutkimukset kyllä jäävät monilta osin tekemättä, toteaa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Harri Vertio.

Lakiesityksessä on myös kohta, jonka mukaan kaikki biopankissa analysoitu tieto pitäisi antaa tutkittaville henkilöille, ja antaa siihen liittyvää neuvontaa. Biolääketieteen sääntelyä tutkiva lakimies Sirpa Soini Helsingin yliopistosta pitää tätä täysin mahdottomana.

- Näitä tutkimuksia ei tehdä niin, että ne mahdollistaisivat yksilökohtaisen ennusteen tai diagnoosin tekemisen, hän sanoo.

"Tämä tulee kalliiksi"

Suomen Syöpärekisterin johtaja Timo Hakulinen on huolissaan tutkijoiden taloudellisista mahdollisuuksista.

- Tämä tulee kalliiksi tällaiselle tieteelliseltä pohjalta tehtävälle epidemiologiselle tutkimukselle, jossa me selvitämme tautien syitä. Voi käydä niin, että me emme ole enää kilpailukykyinen maa. Tutkimukset, jotka oltaisi voitu tehdä Suomessa, tehdäänkin nyt Tanskassa.

Hakulinen ajaa Suomeen Tanskan mallia, joka on eräänlainen keskitetty kieltorekisteri.

- Suomi ei ole edelläkävijä, jos tämä laki tulee voimaan, vaan me tipumme jälkeen muista, Timo Hakulinen sanoo.

Lakia valmisteltu vuosia

Biopankki avaisi koko maan kudosnäytteet kaikkien tutkijoiden käyttöön. Biopankkilakia on valmisteltu jo vuosia, mutta siihen ei olla vieläkään tyytyväisiä.

Hallituksen lakiesitys annettiin eduskunnalle loppuvuodesta, mutta sitä ei ehditty käsitellä. Nyt rauennutta lakia odotetaan uuden hallituksen esitettäväksi.

Odotukset lain voimaantulosta siintävät ensi vuoden puolella, mutta kukaan ei vielä tiedä, millaisen lain puitteissa Suomen ensimmäiset biopankit tulevat aloittamaan toimintansa.

Lähteet: YLE Uutiset / Laura Savolainen

Lue seuraavaksi