1. yle.fi
  2. Uutiset

Pysyvyyttä arvostavat suomalaiset haluavat nyt muutosta

Vakiintumista ja pysyvyyttä arvostavat suomalaiset ovat alkaneet haluta muutosta. Jopa kaksi suomalaista kolmesta on sitä mieltä, että yhteiskuntaa pitäisi muuttaa ainakin jonkin verran. Eniten yhteiskunnallista muutosta kaipaavat matalapalkkaiset miehet ja vähiten aktiivi-ikäiset 35-54-vuotiaat naiset, selviää RISC Monitorin asennetutkimuksesta.

Kotimaan uutiset

Selkeää muutosta yhteiskuntaan kaipaa peräti neljännes suomalaisista. Kaikkiaan noin 66 prosenttia on ainakin osittain sitä mieltä, että muutos on tarpeellinen.

Matalapalkkaisten, alle 44-vuotiaisen miesten lisäksi eniten muutosta kaipaavat 55-64-vuotiaat miehet.

Merkittävää on se, että muutosta halutaan monessa eri asiassa. Erityisesti korostuu "vihreiden" arvojen merkitys. Monet ovat nostaneet esille toiveen terveellisemmästä ja ekologisemmasta elämästä. Myös kotiin ja perheeseen keskittyminen on yleistynyt.

Yhteiskunnallisia muutoksia haluavista linjauksista huolimatta asenteissa on käännytty pysyvyyden kannalle. Muutaman vuoden avautumisen jälkeen kysely osoittaa, että varsinkin miesten asenteet ovat taas kääntyneet säilyttävälle linjalle.

Itsekeskeisyys yleistyy, ahneus huolettaa

Tutkimuksen mukaan muutosta haluavat ovat asenteellisesti itsenäisiä toimijoita, jotka haluavat tehdä asioita toisten mielipiteistä välittämättä. Samalla selvisi, että tällaiset nautinnonhaluiset ja yksilökeskeiset asenteet ovat jonkin verran yleistyneet viime vuodesta.

Toisaalta ihmisiä huolettaa yhä enemmän minäkeskeisyyden ja ahneuden yleistyminen ja toisaalta neljännes kertoo, ettei siedä sosiaalipummeja. Vain kuusi prosenttia sanoo olevansa itsekäs. Valtaosa taas näkee muissa itsekkäitä piirteitä.

Sosiaalikulttuurinen tutkimusohjelma RISC Monitor on seurannut suomalaisten asennemuutoksia noin 30 vuoden ajan. Vuosittaisessa tutkimuksessa oli nyt mukana 9 865 suomenkielistä 15-70-vuotiasta. Tutkimuksen toteutti TNS Gallup helmi-huhtikuun aikana.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi