1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunkikuvat

Umpeen teipattu näyteikkuna ei kuulu kaupunkiin

Lahden kaupungin rakennusjärjestystä muokataan siten, että näyteikkunoiden ulkonäköön voidaan puuttua nykyistä paremmin. Vaikka sopivan ja sopimattoman rajaa on vaikea vetää, kaupunki haluaa oikeuden puuttua näyteikkunoihin, koska ne muokkaavat vahvasti kaupunkikuvaa.

Näyteikkunoita Lahden Rautatienkadulla. Kuva: YLE Lahti / Juha Paaso

Näyteikkunan yksi perimmäinen tarkoitus on edistää liikkeenharjoittajan myyntiä. Näyteikkunan avulla yrittäjä viestii toiminnastaan ja toivoo mahdollisimman monen tarttuvan oven ripaan.

Ikkuna ei kuitenkaan ole yksin yrittäjän asia, eikä yritys saa tehdä ikkunallaan mitä haluaa.

- Ne ovat meidän kaikkien omaisuutta. Kaupunkikuva, talon arkkitehtuuri ja talon asukkaat pitäisi myös huomioida, sanoo kaupunginmuseon rakennuskulttuuriyksikön tutkija Riitta Niskanen.

Umpeen teipattu ikkuna on tyylirikko

Näyteikkunat ovat viime vuosikymmeninä muuttuneet paljon. Aiemmin koko ikkunan takana oleva tila hyödynnettiin.

Nykyään on tyypillistä, että mainonta tulee lasiin kiinni ja peittää sen mahdollisesti kokonaan. Tutkija Riitta Niskasen mukaan tämä sotii esteettisyyttä, rakennuskulttuuria ja näyteikkunan koko filosofiaa vastaan.

- Näyteikkuna on rakennettu taloon siksi, että ulkotilan ja sisätilan välinen vuorovaikutus syntyy. Jos ikkuna teipataan umpeen, se ei palvele tätä tarkoitusta.

Yksi arvostelun kohteista on Lahden Rautatienkadulla sijaitseva "punaisten lyhtyjen alue", jossa on seksikauppoja ja thaihierontayrityksiä vieri vieressä.

Liikkeiden räikeät ikkunateipit ovat Niskasen mukaan pahasti ristiriidassa talojen arkkitehdin alkuperäisen ajatuksen kanssa.

- Kutsun niitä kortteleita valkoisiksi kortteleiksi. Talot on rakennettu 1960-luvulla ja niiden julkisivun perusajatuksena on ollut niukkailmeinen valkoisen ja harmaan pinnan vaihtelu. Nyt arkkitehtuurin viesti häviää täysin siihen värikaaokseen ja neonvaloihin, Niskanen pohtii.

Myös esimerkillisiä näyteikkunoita

- Ylipäätään Lahdessa näyteikkunat ovat vuosien saatossa kaunistuneet, kiittelee tutkija Niskanen.

Kaupungista löytyy jopa erinomaisia esimerkkejä siitä, miten yritykset ottavat kaupunkikuvan ja talon arkkitehtooniset arvot huomioon näyteikkunoissaan. Ironista kyllä, mallioppilaat ovat vain parin korttelin päässä arvostelun kohteena olevista seksiliikkeistä.

Tutkija Riitta Niskanen ei kuitenkaan ole heittänyt toivoaan seksiliikkeidenkään suhteen.

- Uskon, että näidenkin liikkeiden näyteikkunat olisi mahdollista toteuttaa perinteisen näyteikkunan keinoin siten, että ne eivät loukkaa ketään.