1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. merimetsot (suku)

Satakunnassa ei halua merimetsojahtiin

Satakunnasta ei haettu tänä vuonna merimetsojen häirintä- ja ampumislupia. ELY-keskuksen alueella lupia haettiin ja myönnettiin tänä vuonna pelkästään Varsinais-Suomeen. ELY-keskus myönsi toukokuun puolivälissä luvat 240 merimetson ampumiseen. Lupia anottiin yli 2 100 merimetson ampumiseen, joten vain joka kymmenes lupa myönnettiin.

Kuva: YLE / Jani Aarnio

- Sinänsä näillä määrillä ei millään tavoin rajoiteta merimetsojen kantaa vaan pyritään vähentämään ammattikalastajille koituvia haittoja. Ampuminen on edellisen vuoden kokemusten perusteella osoittautunut varsin tehokkaaksi keinoksi pitää linnut poissa pyydyksistä, sanoo ylitarkastaja Leena Lehtomaa.

Satakunnastakin tuli ELY-keskukseeen kyselyjä siitä, onko maakuntaan haettu merimetsojen häirintä- ja ampumislupia. Varsinaisia hakemuksia ei kuitenkaan tullut.

- Johtuukohan hakemattomuus siitä, että myönsimme viime vuonna parikin lupaa ja toisesta valitettiin ja hallinto-oikeus totesi meidän lupamme lainvastaiseksi. En tiedä, olisiko tämä sitten siihen syynä, ylitarkastaja Leena Lehtomaa miettii.

Turun hallinto-oikeuden mukaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätös myöntää lupa 200 merimetsojen ampumiselle Luvian edustalla oli lainvastainen.