Verenluovuttajia tarvitaan loppuviikolla tavallista enemmän

Helatorstai ja koulujen päättäjäisviikonloppu laittavat sairaaloiden verivarannot tiukille. Veripalveluihin kaivataan tällä viikolla tavallista enemmän luovuttajia.

veripalvelu
Verenluovutus
YLE

Erityisesti luovuttajia kaivataan keskiviikkona, perjantaina ja ensi maanantaina, jotta vain muutaman vuorokauden säilyvät verihiutaleet riittävät. Verihiutaleet säilyvät käyttökelpoisina vain viisi vuorokautta luovutuksesta.

Helatorstaina 2.6. kaikki verenluovutuspisteet on suljettu. Viikon muina arkipäivinä ovat kaikki veripalvelutoimistot auki normaalisti. Verta voi luovuttaa veripalvelutoimistoissa 16 eri paikkakunnalla tai liikkuvan veripalvelun tilaisuuksissa, joita järjestetään viikoittain noin 20 eri paikkakunnalla.

Kymenlaaksossa verta voi käydä luovuttamassa keskiviikkona liikkuvassa veripalvelussa Kouvolan Upseerikerholla, perjantaina Haminan Kulmakivessä.

Verta voi luovuttaa, jos on terve, 18–65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta tiheimmillään 61 päivän ja naiset 91 päivän välein. Hemoglobiiniarvon tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l.

Lähteet: YLE Kymenlaakso