1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. astronomia

Rytkylle uusi tähtitorni

Kuopion tähtitieteellinen seura Saturnus rakentaa uuden tähtitornin Kuopion Rytkylle. Suomen toinen etäohjattava observatorio rakennetaan Oinosenmäelle, joka on Kuopion korkeimpia kohtia.

astronomia
Mallikuva uudesta tornista.
Kuopion tähtitieteellisen seuran uudesta tähtitornista tulee suunnitelmien mukaan tällainen.Tähtitieteellinen seura Saturnus

Observatoriosta tulee automatisoitu, ja siellä voi havainnoida myös himmeitä kohteita korkealla taivaalla. Seuran nykyinen torni Huuhanmäellä Kuopion Niiralassa jää edelleen käyttöön, ja siellä voi keskittyä tarkkailemaan taivaan isompia kohteita kuten kirkkaita sumuja ja planeettoja.

Huuhanmäen tähtitorniin on suunniteltu remonttia, ja tornin on tarkoitus palvella erityisesti vierailevia ryhmiä.

Reilut 120 000 euroa maksava uusi observatorio valmistuu nopeimmillaan jo ensi talveksi. Observatorion rakentamiseen on haettu leader-rahoitusta, ja lisäksi se on tarkoitus rahoittaa seuran omista varoista sekä sponsoreiden tuella.

Tähtitieteellinen seura Saturnus on Kuopion Luonnonystävien yhdistyksen jaosto. Saturnuksen puheenjohtajan Markku Kellomäen mukaan Rytkyn uusi tähtitorni palvelee myös koko luonnonystävien yhdistystä sekä muita kiinnostuneita.

- Voimme käyttää koululais- ja muita vierailuryhmiä myös uudessa observatoriossa, ja lisäksi yhdistyksen lintuharrastajat voivat hyödyntää tornia esimerkiksi muuttolintulaskennoissa, Kellomäki sanoo.

Lue seuraavaksi