Joutsenen laulu yhä yleisempää

Laulujoutsenten kanta on vahvistunut hurjaa vauhtia. Pesimäkanta on tällä hetkellä 5 000 - 7 000 paria. Vielä 1990-luvulla joutsenpareja arvioitiin olevan 1 500.

Kuva: Yle

Joutsen oli lähellä sukupuuttoa 1950-luvulla, sillä sitä metsästettiin silloin yleisesti. Koko maahan levittäytynyt kansallislintu näkyy nyt niin saloilla kuin Saimaalla. Keskustelua herättää, miten joutsenten yleistyminen vaikuttaa muiden lajien pesimiseen ja pärjäämiseen.

Joutsenen reviirille ei asiaa

Kansallislintu puolustaa reviiriään rajusti eikä sillä ole luontaisia vihollisia, sanoo luontoharrastaja, biologian ja maantieteen lehtori Martti Hahtola Mikkelistä.

- Ainakin sen reviirin läheisyydestä se käytännössä karkottaa kaikki muut pesivät linnut. Siitä kärsivät sorsat, ja joidenkin mielestä pohjoisessa jopa metsähanhi. Itse olen nähnyt Saimaalla miten joutsen ajaa rajusti kanadanhanhea takaa ja karkottaa sitä pois, Hahtola kertoo.

- Joiltakin lammilta on kaakkurin ollut pakko lähteä, kun joutsen on tullut sinne. Tällaisia pieniä kielteisiäkin juttuja on. Pesimäaikana joutsen haluaa omistaa sen oman alueensa käytännössä melkein yksin.