1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Alkaisitko nettipoliisin kaveriksi?

Poliisien määrä sosiaalisessa mediassa kasvaa. Lähipoliisi on kaveri myös virtuaalisesti: poliisin kanssa voi keskustella esimerkiksi Facebookissa, Messengerissä ja IRC-galleriassa.

Kotimaan uutiset
Outi Leppäjoen nettipoliisin Facebook-sivu
Uuzolla on jo yli sata kaveria.YLE / Nina Keski-Korpela

Outi Leppäjoki on yksi kymmenestä kotimaassa toimivasta sosiaalisen median poliisista. Fyysisesti hänen toimipaikkansa on Forssassa, mutta internetissä avautuu koko Suomi.

- Me autamme ja neuvomme niissä asioissa, mitä ihmiset haluavatkaan meille tuoda. Täällä olen saatavilla, sanoo nettipoliisi Outi Leppäjoki.

Leppäjoelle on tähän mennessä kertynyt jo toistasataa eri-ikäistä Facebook-kaveria ja IRC-galleriassakin pyörii oma kaveripiiri.

- Netti on nykyään se, missä ihmiset ja varsinkin nuoret liikkuvat. Tämä on yksinkertainen ja helppo tapa ottaa yhteyttä poliisiin.

Poliisille voi henkilökohtaisten Facebook-sivujen kautta esittää yleisiä kysymyksiä, mutta myös jättää vihjeitä tai ilmoituksia.

- Kaikkea kysytään, muun muassa mopoilusta, liikennesäännöistä tai rikosasioista. Mitä kannattaisi tehdä jonkin asian kanssa tai muuta sellaista. Tämä on myös turvallinen paikka keskustella tai vinkata. Lopunperinhän asiat menevät kuitenkin paikallisen poliisin tutkittavaksi tarvittaessa, sanoo Leppäjoki.

Nettipoliisi palvelee eikä kyttää

Nyt alkanut sosiaalisen median kokeilu kestää puoli vuotta. Sillä on tarkoitus tukea poliisin perustoimintoja ja tuoda samalla poliisia lähemmäs ihmisiä.

- Näen poliisin ammatin ja toiminnan enemmän palvelevana kuin rankaisevana. Ja tämä toiminta tukee tätä ajatusta, pohtii Leppäjoki.

Aiemmin sosiaalisessa mediassa on ollut poliisin edustajia Helsingin poliisilaitoksesta. Nyt mukaan tulee poliiseja Länsi-Uudeltamaalta, Itä-Uudeltamaalta, Kanta-Hämeestä, Päijät-Hämeestä, Etelä-Savosta, Keski-Pohjanmaalta ja Pietarsaaresta sekä Lapista. Keski-Uusimaa ja Pirkanmaa aloittavat toiminnan syyskuussa.

Liikkuva poliisi ja Poliisiammattikorkeakoulu ovat lisäksi vastanneet kysymyksiin Suomen poliisin facebook-sivuilla.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi