Puutarhurin vinkit: Näin saat kaunista helposti

Terolan taimitarhan Sinikka Wegelius tietää vuosikymmenten kokemuksella, miten puutarhanhoitaja säästää vaivojaan mutta saa pihaansa silmäniloa koko kesäksi.

puutarhanhoito
iso kukkapenkki
Perusta kohopenkki riittävän korkeaksi, puhtaaseen multaan ja terhakoilla taimilla. Ympärillä englantilaiset ojat estävät nurmikon leviämistä kukkapenkkiin.YLE / Nina Keski-Korpela

Kotimaiset kasvikset ry valitsi Terolan taimitarhan maaliskuussa vuoden laatutuottajaksi taimitarhatuotannon sarjassa. Palkintoperustelujen mukaan omistajat Sinikka ja Jorma Wegelius ovat rakentaneet yrityksestään yhden innovatiivisimmista perennataimistoista Suomessa.

Vuonna 1977 perustettu Terolan taimitarha on tukkutaimisto, joka myy tuotteensa pääosin viherrakentamiseen. Sydänhämäläisissä maisemissa Hämeenlinnan Tuuloksessa on maata toki viljelty jo ammoisista ajoista, ja nämäkin niksit ja konstit on käytännössä testattu tehokkaiksi.

1. Jätä perennat talveksi pystyyn. Ole laiska! Älä suotta katko kukkavarsia syksyllä, talventörröttäjät ovat kauniita. Kun kasvien lehdet maatuvat kukkapenkkiin, myös ravinteet palautuvat kasvien käytettäväksi.

2. Perusta uudet penkit huolella. Käytä puhdasta, ravinteikasta multaa ja valitse hyvä paikka, luonnostaan viettävä on hyvä ja märkä paikka huono. Rakenna kohopenkki kunnolla ylös maanpinnan tasosta, ainakin 20 senttiä, jotta vesi ei makaa penkissä.

3. Rajaa ja reunusta. Kaiva ns. englantilaiset ojat penkin ympärille, näin nurmikko ei leviä kukkapenkkiin.

4. Anna kasveille kasvurauha äläkä siirrä niitä alituiseen. Jos kuitenkin joudut siirtämään kasvia kesken kasvukauden, leikkaa versoja poikki. Niin kasvi juurtuu paremmin.

5. Tarkista kukinta-ajat. Valitse puutarhaan kasveja niin, että jotain on aina kukassa joka penkissä läpi kasvukauden.

6. Aloita ajoissa. Jos luvassa on isot juhlat ja oleskelua puutarhassa, aloita puutarhan osalta juhlan valmistelut jo edellisellä kasvukaudella, eikä vasta pari viikkoa ennen juhlia.

Lähteet: YLE Häme