Hyväksikäyttö verkossa hämmentää lasta

Hyväksynnän ja jännityksen hakeminen ovat tuoreen selvityksen mukaan syitä siihen, miksi lapsi jatkaa yhteydenpitoa aikuisen kanssa, joka on houkutellut lasta seksiin internetissä. Seksi on tullut tapauksissa esille vähitellen. Asiantuntijan mukaan lapsi joutuu näin tilanteeseen, jossa hän ei tiedä mitä tehdä.

Kotimaa

Tutkimukseen haastateltujen poliisiviranomaisten mukaan aikuinen on monissa tapauksissa saanut lapsen osallistumaan näennäisen vapaaehtoisesti. Haastatellut viranomaiset perustelevat tätä sillä, että lapsi kokee, että hänen täytyy vastata tekijän huomioon tämän toivomalla tavalla.

Rikos tulee yleensä esille vanhempien ilmoittaessa asiasta poliisille ja poliisin omien tutkimuksien kautta.

Pelastakaa lapset -järjestö kokosi poliisiviranomaisten käsityksiä internetiin liittyvästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Selvityksen tarkoitus oli kerätä tietoa, miten lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön tähtäävä aikuinen toimii internetissä.

Kyselyyn vastasi 36 poliisiviranomaista. He olivat osallistuneet hyväksikäyttötapausten rikostutkintoihin.

Selvitys rajattiin tapauksiin, joissa hyväksikäyttö oli alkanut lapsen ja tekijän tavattua toisensa internetissä. He eivät siis olleet tunteneet toisiaan aiemmin.

Viranomaisten mukaan uhrit olivat useimmiten 13-15 -vuotiaita. Kontakti oli usein syntynyt aikuisen kommentoitua lapsen kuvaa sosiaalisessa mediassa.

- Etenkin hyväksynnän ja turvallisuuden tunteista paitsi jääneet lapset ovat alttiita vastaamaan vieraan lähettämiin huomionosoituksiin, kertoo Katri Lampainen Pelastakaa lapset ry:stä.

Nyt kesäkuun alusta lähtien lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tuomitaan entistä ankarampiin rangaistuksiin. Lisäksi lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin on nyt rangaistavaa.

Lähteet: YLE Uutiset