1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ronja Ryövärintytär haastaa ohjaajan mielikuvituksen Suomenlinnan kesäteatterissa

Lastenkirjailija Astrid Lindgrenin pääteoksiin kuuluva Ronja Ryövärintytär esitetään tänä kesänä tuoreena teatteritulkintana Suomenlinnan kesäteatterissa Helsingissä. Näytelmän ohjaaja Akse Pettersson on käsikirjoittanut Lindgrenin kirjan pohjalta oman versionsa suosikkikirjasta.

Ylermi Rajamaa ja Kreeta Salminen Ronja Ryövärintytär -näytelmässä. Kuva: Johannes Wilenius

Ohjaaja Akse Pettersson työryhminen harjoittelee Suomenlinnassa Helsingin edustalla kesän näytelmää. Ronja Ryövärintytär on monelle tuttu satu, jonka voimaakkat mielikuvat pistävät ohjaajan luovuuden koville.

- Meidän täytyy löytää konkreettiset vastineet ihmisten mielikuville, ja ne pitäisi jopa pystyä ylittämään, Pettersson pohtii.

Pettersson kertoo, että yksi haastava kohtaus on kirjasta tuttu helvetinkuilun yli hyppääminen. Se on monien mielikuvissa pitkä loikka.

- Ihmisen ponnistuskyky on kuitenkin rajallinen, ja juuri esimerkiksi tässä olemme joutuneet käyttämään luovuutta.

Hyvä voittaa pahan

- Näytelmän liikkeellepaneva voima on vapauden kaipuu, ohjaaja analysoi Astrid Lindgrenin kirjan pohjalta kirjoittamaansa näytelmää.

Petterssonin mielestä Ronja Ryövärintyttären lähtöasetelma tuo selkeästi esiin vihan ja rakkauden.

- Kaksi ryöväriperhettä on ikimuistoisista ajoista riidellyt keskenään. Kun tähän epäsovun maailmaan tuodaan rakkaus, paljastuu koko näytelmän keskeinen teema, kumpi voittaa viha vai rakkaus, Pettersson pohtii.