Turvaseksipartion kondomi matkalaukkuun

Punainen Risti ja Hiv-tukikeskus kampanjoivat keskiviikosta alkaen matkailijoiden seksitautien ehkäisemiseksi jakamalla kondomeja satamissa, rautatieasemilla ja lentokentillä. Viime vuonna suomalaisilla miehillä todetut heteroseksin kautta saadut hiv-tartunnat lisääntyivät yli kolmanneksella.

kondomit
Nainen laittaa kondomia takataskuun
Ludovic Di Orio / Goodshoot.com

Lähes 60 prosenttia suomalaisten heteromiesten hiv-tartunnoista tuodaan tuliaisina ulkomailta. Etenkin Venäjältä, Virosta ja Kaakkois-Aasiasta suojaamattomasta seksistä saatuja tartuntoja on paljon, kertoo Länsisatamassa ilmaiskondomeja jakava Hiv-tukikeskuksen erityissuunnittelija Annu Voutilainen.

- Toivomme, että ne jotka ovat olleet riskissä saada tartunnan, ovat hakeutuneet testiin ja että he ovat löytyneet. Testien määrä on pysynyt samana jo vuosia, mutta ikävä kyllä viime vuonna varsinkin keski-ikäisten miesten Venäjältä tuodut tartunnat lisääntyivät selkeästi.

Suomalaisten naisten tartunnoista 8 prosenttia ja miesten välisen seksin tartunnoista 25 prosenttia on ulkomaanmatkoilta saatuja. Ulkomailta tartunnan saaneiden keski-ikä oli 46 vuotta, kun kotimaassa saatujen tartuntojen toteamisikä oli 37 vuotta.

Satunnainen seksi yleisempää ulkomaan matkalla

Puoli kahdeksan aikaan aamulla jo 500 kondomia on päätynyt Länsisatamasta lähtijöiden matkalaukkuun. Valonen kertoo suurimman osan ohikulkijoista nappaavan kondomeita mukaansa, hymyn kera.

- Naisena on parempi varautua tilanteisiin. Ehkä osa naisista ei kehtaa ostaa kondomeja, mutta onhan se viesti, että haluaa huolehtia omasta ja toisten turvallisuudesta, sanoo kondomin Valoselta saanut Kristiina.

- Riskiä ei yleensä ajatella omakohtaisena, kun Suomessa on kuitenkin suhteellisen vähän hiv-tartuntoja. Harva meistä tuntee hiv-tartunnan saanutta ihmistä ja toisaalta, tartunnan saaneet eivät puhu asiasta, sanoo Voutilainen.

Kondomin käytön merkitys matkoilla korostuu, koska hiviä esiintyy suomalaisten suosimissa matkakohteissa enemmän kuin Suomessa. Lisäksi seksikumppaneiden satunnaisuus lisää riskiä seksitautien saamiseen.

- Kyllä kondomin käyttö on erittäin tärkätä myös Suomessa, mutta satunnainen seksi on matkoilla yleisempää, kertoo Voutilainen.

Asenteet kondomin mukaan ottamiseen matkalle ovat kuitenkin parantuneet. Vuonna 2008 tehdyn suomalaisten matkailijoiden terveyskäyttäytymistutkimuksen mukaan reilu viidennes otti kondomin mukaan matkalle, kun taas vuotta myöhemmin tehdyssä tutkimuksessa kolmannes aikoi ottaa kondomin mukaan.

Liukuvoide yhtä tärkeä kuin kondomi?

Monessa Keski-Euroopan maassa suositukset ovat viime vuosina muuttuneet liukuvoidetta korostavaan suuntaan. Kondomin kanssa samanaikaisesti käytettävää liukuvoidetta pidetään parempana tautien torjujana kuin pelkkää kondomia.

- Liukuvoiteen käyttö on tärkeää etenkin anaaliseksissä. Se suojaa limakalvoja ja ehkäisee kondomin rikkoutumista. Se, miksi joissakin maissa painotetaan nimenomaan liukuvoiteen käyttöä, on tutkimuslähtöistä. Aina tulee uusia tutkimuksia ja se, miten vahva tutkimuksen näyttö kyseissä maassa on, vaikuttaa suosituksiin, sanoo Voutilainen.

Matkalle lähtevä Kristiina pitää liukuvoiteen jakamista hyvänä ideana.

- On kuitenkin ihmisiä, jotka haluavat harrastaa anaaliseksiä eikä se ole mukavaa ilman liukuvoidetta.

Naisille tarkoitettuja suuseksisuojiakin on olemassa, mutta niitä harvemmin jaetaan.

- Tämän voi ratkaista niin, että leikkaa kondomin kahtia pituussuunnassa ennen kuin sen avaa. Silloin siitä tulee kaksi suorakulmion muotoista kaistaletta, joita voi käyttää suojana kun antaa naiselle suuseksiä. Kondomin käyttö jopa lisää naisen nautintoa suuseksissä, toteaa Valonen.

Lähteet: YLE Helsinki